latinica  ћирилица
24/04/2024 |  09:20 ⇒ 09:24 | Аутор: РТРС

Гранична полиција хапси кријумчаре у три кантона, остварили новчану корист од шест милиона КМ

Полицијски службеници Граничне полиције БиХзапочели су јутрос оперативну акцију кодног назива "Пирамида", чији је циљ спрјечавање организираног кријумчарења миграната.
Гранична полиција - хапшење - Фото: СРНА
Гранична полиција - хапшењеФото: СРНА

Претреси се врше на више локација на подручју Унско-санског кантона, Зеничко-добојског кантона и Кантона Сарајево на укупно 16 локација у Бихаћу, Цазину, Брези, Високом, Сарајеву, Какњу и Великој Кладуши.

До сада је пронађено 14 особа које се сумњиче да су починили казнено дјело организирање групе или удружења за извршење казненог дјела кријумчарење миграната, а који су били дио међународне организоване криминалне групе и који су, у посљедњих шест мјесеци, преко територија БиХ покушали прокријумчарити или су прокријумчарили близу 600 особа, међу којима више од 100 малољетника.

Према прелиминарним подацима, ова међународна организована криминална група, у протеклих шест мјесеци, остварила је новчану корист већу од шест милиона конвертибилних марака.

Активности чији је носиоц организацијска јединица Граничне полиције БиХ за спрјечавање прекограничног организираног криминала проводе се заједно с Управом криминалистичке полиције МУП-а Републике Хрватске и Еурополом, а под надзором Тужилаштва БиХ.

Данашњу подршку у реализацији, у којој учествује преко 150 полицијских службеника, пружили су полицијски службеници МУП-а Унско-санског кантона, док су током истраге континуирану подршку Граничној полицији БиХ пружали Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ и Служба за послове са странцима.

Из Граничне полиције БиХ наводе да је су у току прва три мјесеца ове године надлежним тужилаштвима поднијели 83 службена извјештаја против 177 особа.