latinica  ћирилица
23/04/2024 |  13:32 ⇒ 15:12 | Аутор: sputniknews.com

Европски парламент одобрио визну либерализацију за Србе са КиМ

Европски парламент одобрио је визну либерализацију за носиоце српских пасоша са Косова и Метохије, које издаје Координациона управа Србије, на приједлог европарламентарца и извјестиоца за укидање тих виза Матјажа Немеца.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

За Немецов извјештај о укидању виза за власнике пасоша које издаје Координациона управа Србије, гласало је 406 од 597 посланика ЕП, 97 је било против, а 94 је било уздржано.

Након гласања у ЕП, посљедњу ријеч о овом приједлогу требало би да дају министри Савјета ЕУ.

Амбасадори држава чланица ЕУ раније овог мјесеца сагласили су се са приједлогом ЕП и Савјета ЕУ о измјенама уредбе за носиоце српских пасоша које издаје Координациона управа Србије, а којима се визна либерализација одобрава и носиоцима ових пасоша.

Претходно је Одбор ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове усвојио 9. априла нацрт извјештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије. Овом одлуком осигурава се да цијели регион Западног Балкана има исти визни режим за путовања у ЕУ, саопштио је тада ЕП.

Немец је, након гласања у Одбору ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове, рекао за Танјуг да постоји могућност да до почетка љета почне примјена одлуке о визној либерализацији за носиоце српских пасоша на КиМ.

Он је почетком марта ове године израдио нацрт извјештаја о приједлогу уредбе ЕП и Савјета ЕУ о измјенама и допунама уредбе за носиоце српских пасоша, које издаје Координациона управа Србије, у којем је затражио брзо усвајање овог документа у ЕП без амандмана и у актуелном сазиву.

Немец је нацрт извјештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са КиМ израдио након што га је Одбор ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове именовао за извјестиоца задуженог за питање укидања виза за пасоше које за Србе на КиМ.

Срби са КиМ, који посједују пасоше које издаје Координациона управа, која функционише у оквиру Министарства унутрашњих послова Србије, једини су којима је и даље потребна виза за улазак у земље ЕУ након што су грађанима тзв. Косова укинуте визе од 1. јануара 2024. године.

Европска комисија је у новембру 2023. предложила да се покрене процедура да се визном либерализацијом обухвате и грађани КиМ, који имају пасоше које издаје Координациона управа Србије.