latinica  ћирилица
17/04/2024 |  12:25 ⇒ 14:48 | Аутор: РТРС

Подршка Додику и Лукићу пред Судом БиХ: Политички, а не правни процес (ВИДЕО)

Пред Судом БиХ и данас су се окупили грађани и носиоци јавних функција у Републици Српској и на нивоу БиХ како би пружили подршку предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Српске Милошу Лукићу.
Милорад Додик испред Суда БиХ - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад Додик испред Суда БиХФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

На данашњем рочишту саслушана су два свједока.

Претходно, педсједника Српске пред Судом БиХ окупљени грађани дочекали су аплаузом.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да ће народ увијек бити уз предсједника Српске и да се у Суду БиХ покушава судити читавој Републици Српској.

- Желимо на миран и достојанствен начин да кажемо да смо ту и да смо спремни -  рекао је Ћурић.

Предсједник организације ампутираца "Удас" Републике Српске Срђан Јеремић рекао је да су у овом удружењу једногласни у подршци предсједнику Републике Српске.

- Ово је процес који је смишљен против институције предсједника Републике Српске. Не може се десити да се након толико година појављује нови закон и нова правила како неком падне на памет - рекао је Јеремић.

Предсједник Скупштине Организације старјешина Војске Републике Српске Благоје Ковачевић истакао је за РТРС да права и правде нема и да влада сила јачег.

- Ово није смислио Суд БиХ, већ америчка и њемачка "кухиња" - рекао је Ковачевић.

Посланик у Народној скупштини Дамјан Шкипина рекао је за РТРС да суђење Додику и Лукићу има политичку позадину и да је свима јасно да ово није суђење једном или двојици људи, већ свим грађанима Српске и да је циљ свега свођење Срба у БиХ на статистичку грешку.

Он је позвао на јединство свих Срба и присуств сутрашњем митингу "Српска те зове" у Бањалуци.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је за РТРС да је поступак против Додика и Лукића фарса којом Суд БиХ понижава све грађане Српске.

- Нама из политичког Сарајева поручују да не желе да живе с нама. Ми не желимо никакво зло ФБиХ, никоме, шаљемо поруку да желимо да функционишемо - рекао је Минић, додајућид а ће свака одлука Суда, осим ослобађајуће, бити лоша за БиХ.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић рекао је за РТРС да смо више пута били свједоци да се правила у Суду БиХ мијењају од рочишта до рочишта.

- Не знам да ли на свијету постоји иједан суд који правила мијења од рочишта до рочишта. Видјели смо да је процес раздвајан и спајан. Да су доведени свједоци који немају везе са овим поступком као и промјена судија у самом поступку - рекао је Вујичић.

Вујичић истиче да од самог почетка сумњају у намјеру поступка, јер се иза тога крије намјера дискредитације предсједника Републике Српске, односно забрана његовог политичког дјеловања.

- Иза све те приче стоји америчка Абасада и бојим се да на само Тужилаштво утичу странци, односно, конкретно, амерички амбасадор /Мајк Марфи/ који ће, надам се, врло брзо отићи из БиХ - рекао је Вујичић.

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац рекао је за РТРС да окупљени грађани и представници Републике Српске јасно поручују да никад неће одустати од Републике Српске и да ће увијек бранити њене институције.

- Увјерен сам да Република Српска има уставни капацитет и кредибилну политику којом може да одговори на све изазове - рекао је Кошарац и додао да руководство Српске води одговорну политику.