latinica  ћирилица
17/04/2024 |  10:55 ⇒ 14:28 | Аутор: РТРС

У Српској почиње нови систем фискализације (ВИДЕО)

Пореска управа Републике Српске објавила је Јавни позив за подношење захтјева за покретање поступка иницијалне фискализације и субвенционисање трошкова иницијалне фискализације прве групе обвезника фискализације, чиме и званично почиње нови систем фискализације у Републици Српској за пореске обвезнике.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Јавни позив, у складу са Правилником о динамици фискализације, садржи обавезе обвезника фискализације, оператера фискалног система и Пореске управе, те рокове у којима се спроводи поступак иницијалне фискализације.

Према томе, првој групи обвезника фискализације припадају досадашњи обвезници фискализације који су били дужни да региструју сваки појединачни промет робе и услуга преко постојећих фискалних каса, као и они који су до данас регистровали обављање дјелатности за које постоји обавеза евидентирања промета преко фискалне касе до дана објављивања Јавног позива за ову групу.

С тим у вези, Пореска управа позива обвезнике прве групе фискализације да најкасније у року од 60 дана, односно до 17. јуна 2024. године, покрену поступак иницијалне фискализације подношењем пријаве за регистрацију пословног простора, захтјева за издавање безбједносног елемента и захтјева за субвенционисање трошкова иницијалне фискализације. Све те пријаве подносе се електронским путем посредством интернет странице Пореске управе Републике Српске www.poreskaupravars.org е-Услуге-Подношење пријава.

Обавеза Пореске управе је да спроведе поступак регистрације пословног простора и мјеста промета, поступак издавања безбједносног елемента и поступак субвенционисања трошкова иницијалне фискализације.

Дакле, предуслов за покретање поступка иницијалне фискализације је да порески обвезник са Пореском управом има закључен уговор о коришћењу Електронског сандучета Пореске управе и уговор са овлашћеним оператером фискалног система ради испоруке и постављања електронских фискалних уређаја.

Наиме, нови Закон о фискализацији је у члану 8. прописао постојање оператера фискалног система, те је Пореска управа Републике Српске, на основу спроведеног поступка јавног позива и услова које је оператер дужан да испуни, одобрила оператера фискалног система.

У складу са Јавним позивом, обавеза оператера је да изврши испоруку и постављање електронског фискалног уређаја, што подразумјева услугу обуке пореског обвезника, постављање система за обраду фискалних рачуна, уградњу софтвера за издавање рачуна, интеграцију безбједносног елемента и повезивање са системом за управљање фискализацијом најкасније до истека рока за фискализацију прве групе обвезника фискализације. Поред тога, обавеза оператера је и да одмах након успостављања фискалне конекције у пословном простору обвезника фискализације изврши изузимање фискалног модула из фискалне касе и најкасније у року од осам дана достави га Пореској управи.

Рок за окончање поступка иницијалне фискализације односно за регистровање промета преко електронског фискалног уређаја прве групе обвезника у складу са Законом о фискализацији и подзаконским актима, је шест мјесеци од дана истека рока за покретање поступка иницијалне фискализације, тј. 17. децембра 2024. године.

Паралелно са објавом Јавног позива, Пореска управа Републике Српске данас започиње и медијску кампању којом ће обвезницима фискализације у Републици Српској представити све потребне кораке и предуслове које требају испунити како би брзо и једноставно прешли на нови систем фискализације, као и све предности нове фискализације. Кампања ће, у складу са Правилником о динамици фискализације бити реализована путем штампаних, дигиталних и електронских медија, кроз објаву садржаја Јавног позива, те емитовањем промотивних видео спотова, који имају циљ бољу информисаност обвезника о новом систему фискализације.

Такође, за сву потребну подршку и помоћ, како би што једноставније прешли на нову фискализацију, Пореска управа Републике Српске ће бити на располагању пореским обвезницима путем Контакт центра у Сектору за услуге пореским обвезницима, на бројеве телефона или мејл адресу истакнуту на интернет страници Пореске управе Српске.