latinica  ћирилица
16/04/2024 |  13:46 ⇒ 13:47 | Аутор: СРНА

Патријарх потписао уговор о стипендирању студената богословија

Његова светост патријарх српски Порфирије потписао је у Београду уговор о стипендирању студената богословских факултета и академија.
Патријарх Порфирије - Фото: РТРС
Патријарх ПорфиријеФото: РТРС

Уговоре су у Палати Србија потписали и највиши представници традиционалних цркава и вјерских заједница у Србији, које су поднијеле пријаве на конкурс Управе за сарадњу са црквама и вјерским заједницама Министарства правде Србије.

Осим патријарха, свечаности потписивања су присуствовали и епископи бачки Иринеј и рашко-призренски Теодосије, директор Управе за сарадњу с црквама и вјерским заједницама Србије Владимир Рогановић, као и представници других вјерских заједница.

Патријарх Порфирије је у бесједи након потписивања истакао значај и смисао образовања и просвјете, наводећи да то за српску, али и све друге цркве и и вјерске заједнице у Србији представља једну од најважнијих брига.

Патријарх је истакао да су васпитање и образовање важни за друштво и државу, те да се Црква и друштво не могу одвојити.

- Колико год је важно стицање знања, једнако је важно и верско образовање и васпитање, зато што се оно тиче у најдубљем смислу идентитета, односно оног што човек јесте и треба да буде - рекао је српск патријарх.

Његова светост је истакао да Црква сматра веома значајном сарадњу између државе и цркве и вјерских заједница у свим њеним сегментима, а нарочито у области просвјете и образовања, те указао и на значај теологије и богословља, наводећи да је богословље једна од најважнијих брига цркве и свих вјерских заједница јер се тиче, не само информација о Богу и вјерском животу, него и цјеловитог бића човјека, вриједности и начина његовог постојања.

- Богословље обухвата све што мислимо, говоримо, чинимо и што јесмо. Зато богословље има и свој спољашњи израз и своје унутрашње димензије, искуство са Бого постаје наш живот - рекао је патријарх.

Патријарх Порфирије је напоменуо да богословље нема за циљ да се усклађује са духом времена, него да преображава дух времена и чини ка преудкусом вјечности, царства Божијег.

- Да будемо једно не само у вери, него и у дубоком унутарњем знању и спознаји да је Бог наш творац, али и промислитељ који се брине о нама, и да је он изнад свега љубав, а ми створени по његовој слици и прилици, што значи да смо и бића створена и за вечност - рекао је патријарх Порфирје.

Рогановић је у обраћању подсјетио на континуирану подршку који Србија пружа младим теолозима и гради чврсте мостове међувјерског разумијевања и сарадње и има снажну жељу да пружи подстрек развоју теолошке мисли и науке.

- Србија је место где се граде пријатељства, разумевање и љубав, где су мозаици различитих традиција, култура и духовности, које су обогатиле једна другу - рекао је Рогановић.

Он је напоменуо да Управа остаје привржена да помаже област теолошког образовања, јер се тако унапређује духовна и теолошка култура, те да зато и обезбјеђује знатна средсвта за степендирање студуента средњих вјерксих школа и теолошких факултета.

- Посвећени смо неговању најбољих могућих односа са свим традиционалним црквама и верским зједницама и на том путу нема бољег начина њего улагати у образовање и васпитање наше деце - истакао је Рогановић.

Рогановић је указао на темељени идеал образовања још од античких времена и да је примарни циљ образовања стварање праведног друштваа, а да вјерско образовање има двоструки учинак - индивидуални и социјални јер инивидуалним се стиче знање о основним моралним врлинама, а социјалним се формира праведније и хуманије друштво.

Након потписивања је уприличен и округли сто "Верско образовање у 21. веку – перспектива и усклађеност са системом образовања у Србији", на којем су разматрана питања развоја и унапређивања верског образовања у односу на прописе који уређују област образовања у Србији.

Догађај је организовала Управа за сарадњу с црквама и вјерским заједницама Министарства правде Србије.