latinica  ћирилица
15/04/2024 |  07:05 ⇒ 10:14 | Аутор: РТРС

СБ УН о нападу Ирана на Израел: Блиски исток на ивици великог сукоба

Напад Ирана на Израел није се догодио у вакуму, већ је настао као резултат нереаговања Савјета безбједности УН на израелски напад на иранске дипломатске објекте, од којих је посљедњи био у Дамаску, изјавио је стални руски представник при УН Василиј Небензја, на хитној сједници Сјавета безбједности, поводом напада Ирана на Израел.
Савјет безбједности УН (фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE - илустрација) -
Савјет безбједности УН (фото: EPA-EFE/JUSTIN LANE - илустрација)

Израелски амбасадор при Уједињеним нацијама Гилан Ердан рекао је да је Иран нападом на Израел прекршио Повељу УН и међународно право, позвавши Савјет безбједности да уведе додатне санкције Техерану.

Стални представник Ирана у Уједињеним нацијама Амир Саид Иравани истакао је да је узвратни удар Ирана на Израел изведен искључиво у оквиру неотуђивог права на самоодбрану.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес рекао је да је Блиски исток на ивици великог сукоба и да је дошло вријеме за деескалацију и максималну уздржаност.

Сједница Савјета безбједности одржава се на захтјев Израела, након што је у ноћи између суботе и недеље Иран лансирао више стотина дронова и пројектила ка Израелу, у знак одмазде због израелског напада на иранску дипломатску мисију у Дамаску.