latinica  ћирилица
11/04/2024 |  12:42 | Аутор: РТРС

Кошарац-Калабухов: Подршка Дејтонском мировном споразуму и договору

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац разговарао је данас у Сарајеву са амбасадором Руске Федерације у БиХ Игором Калабуховом и том приликом је истакнуто да Русија подржава примјену Дејтонског мировног споразума, те договор два ентитета и три конститутивна народа.
Кошарац и Калабухов - Фото: Уступљена фотографија
Кошарац и КалабуховФото: Уступљена фотографија

Кошарац је поновио став да за Републику Српску нису прихватљива настојања Кристијана Шмита, који нема легитимитет и легалитет, да моделира уставни поредак у БиХ, те упозорио на Шмитове штетне одлуке, наводећи да је управо он препрека унутрашњем договору, те главни реметилачки фактор у БиХ.

На састанку о актуелним политичким и економским темама истакнуто је и да БиХ захваљујући Републици Српској није увела санкције Руској Федерацији, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара на чијем је челу Кошарац.

На састанку је било ријечи и о приступању БиХ Свјетској трговинској организацији, а Кошарац је овом приликом информисао Калабухова о састанцима које је у протеклом периоду имао у Женеви.

Кошарац је обавијестио Калабухова и о резултатима састанака који су директори Канцеларије за ветеринарство БиХ и Управе за заштиту здравља биља БиХ имали са надлежним тијелима Руске Федерације у Москви, а у чијем је фокусу било унапређење спољнотрговинске размјене на обострану корист.

Саговорници су указали на потребу потписивања споразума о заштити и унапређењу инвестиција између БиХ и Руске Федерације, те заједнички оцијенили да би то био одличан оквир за потенцијалне инвеститоре, посебно због чињенице да је за девет мјесеци прошле године Русија била највећи страни инвеститор у БиХ са инвестицијама од 342 милиона КМ.

Калабухов је овом приликом уручио Кошарцу позив савјетника предсједника Руске Федерације Антона Кобјакова за учешће на 27. Међународном економском форуму у Санкт Петербургу у јуну.