latinica  ћирилица
11/04/2024 |  10:44 ⇒ 10:46 | Аутор: СРНА

Пузигаћа: Подршка политичким опцијама које ће ријешити статусна права Срба

Чланови Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске са држављанством БиХ подржаће на предстојећим парламентарним изборима у Хрватској оне политичке опције које се обавежу да ће ријешити статусна права Срба у тој земљи, рекао је Срни предсједник Удружења Никола Пузигаћа.
Никола Пузигаћа - Фото: СРНА
Никола ПузигаћаФото: СРНА

Пузигаћа је навео да ће подржати опције које ће у сарадњи са удружењем радити на томе да се ријеше статусна права Срба из Хрватске која се односе на поврат имовине, станарских, радних, пензионих права, те права из приватизације јавних предузећа.

Он је истакао да Срби у Хрватској потражују око 50.000 станова јер су им без основа одузета станарска права.

Пузигаћа је закључио да су држављани БиХ, који су прије рата живјели у Хрватској, дискриминисани и у погледу откупа станова, јер их не могу откупљивати зато што немају хрватско држављанство, док је хрватским ратним ветеранима омогућен бесплатан откуп станова.

Парламентарни избори у Хрватској биће одржани у сриједу, 17. априла, а странке ће своје програме моћи да представљају још пет дана, када ће бити проглашена изборна тишина.

У 11 изборних јединица учествоваће 165 листа и 17 кандидата, а у 12. изборној јединици осам посланика бирају мањинске странке.