latinica  ћирилица
30/03/2024 |  12:17 | Аутор: СРНА

Маја Крећа се вратила из Словеније - жели знање користити у својој земљи

Тридесетогодишња Маја Крећа из Приједора студије је завршила на Природно-математичком факултету у Бањалуци, а мастер биологије и екологије у Марибору, након чега је одлучила да се врати како би стечено знање користила у својој земљи.
Маја Крећа - Фото: СРНА
Маја КрећаФото: СРНА

Крећа је од почетка године ангажована у Удружењу "Грин тим" из Новог Града као пројектни менаџер, те изразила задовољство јер има прилику да допринесе планирању и реализацији пројеката, али и да се едукује.

Она је изјавила Срни да је по завршетку студија у Бањалуци на одсјеку за екологију и заштиту животне средине, као и већина вршњака, размишљала шта даље, а да је Словенију изабрала како би била ближе кући.

Крећа је објаснила да је, након одлуке о одласку, потражила информације о могућности наставка студирања, те се пријавила и уписала мастер студије биологије и екологије у Марибору.

- Отишла сам у октобру 2020. године. Након шест мјесеци, уз студије почела сам да радим и студентске послове. Покушала сам да нађем и посао у струци, послала сам 20 пријава, а била сам само на једном разговору - рекла је Крећа.

Она је испричала да је одлуку да се врати донијела по завршетку студија.

- Вођена жељом да знање и искуство које сам стекла употријебим у својој држави и да допринесем колико могу. То није била одлука која се доноси преко ноћи - навела је Крећа.

Она је истакла да је одлуку ову животну одлуку донијела са својим младићем, правећи листу предности и недостатака.

- Када је ријеч о струци, Словенија као држава има предности, више могућности за запослење, али је преовладавала жеља за напретком у својој земљи. Био је то изазов, али сам научила да се борим у животу - истакла је Крећа.

Она се у родни град вратила почетком новембра прошле године, а реакције околине су, каже, углавном биле позитивне.

- Било је и оних који су рекли шта ћеш сад, али ја сам то све прихватила са позитивним размишљањем и надом да ће то бити успјешно -  рекла је Крећа.

Према њеним ријечима, у децембру је ступила у контакт са Удружењем "Грин тим" из Новог Града, гдје ради од почетка године.

"НИСМО СЕ ПОКАЈАЛИ"

Она је истакла да је боравак у Словенији лијепо искуство, те да је упознала много нових пријатеља и стекла нова искуства.

- Имамо пријатеље који су остали и ја разумијем, то је њихова одлука. Ми смо се вратили. Са вјером смо ступили у све то и нисмо се покајали - поручила је Крећа.