latinica  ћирилица
27/03/2024 |  20:08 | Аутор: СРНА

Додијељене повеље за његовање српске језичке културе за 2023.

Повеље Матице српске за његовање српске језичке културе за 2023. годину добили су Катедра за српски језик са јужнословенским језицима Филолошког факултета Универзитета у Београду, професор Милорад Дешић, академик Милосав Тешић, постхумно академик Горан Петровић, те професор Роберт Ходел.
Матица српска - Фото: РТРС
Матица српскаФото: РТРС

Катедра за српски језик са јужнословенским језицима Филолошког факултета Универзитета у Београду добила је Повељу за укупни допринос изучавању српског језика и неговање српске језичке културе и ћириличког писма, професор Милорад Дешић за вишедеценијски рад на пољу стандардизације српског језика и неговања језичке културе, а академик Милосав Тешић за његовање српског језика и његових изражајних могућности.

Постхумно Повељу за његовање српског језика и његових изражајних могућности добио је академик Горан Петровић.

Професор Роберт Ходел Повељу је добио за афирмацију српског језика, књижевности и културе на њемачком говорном подручју.

Повеље је додијелио жири у саставу - предсједник жирија професор Мато Пижурица, те професори Драган Станић /предсједник Матице српске/, Рада Стијовић, Вељко Брборић и Исидора Бјелаковић, саопштено је из Матице српске.

Сједница је одржана данас, а жири је одлуку о додјели Повеље Матице српске за његовање српске језичке културе за 2023. годину донио једногласно.