latinica  ћирилица
27/03/2024 |  09:34 | Аутор: СРНА

Шолаја: Наметање одлука у супротности са тежњом да оде међународна заједница

Професор на Факултету политичких наука у Бањалуци Милош Шолаја сматра да је наметање одлука странаца у супротности са тежњом да међународна заједница оде из БиХ што мора ако мисли да се креће ка ЕУ, те да је сасвим логичан коментар портпарола Европске комисије Петера Стана да је висок степен међународне супервизије неспојив са европском будућношћу БиХ.
Милош Шолаја - Фото: РТРС
Милош ШолајаФото: РТРС

- Ако се институције у БиХ спремају, односно припремају и покажу да су способне да саме управљају одређеним процесима, у овом случају изборима, онда је наметање одлука од странаца у супротности са тежњом да међународна заједница одлази из БИХ, што мора да се деси ако БиХ мисли да се креће ка ЕУ - рекао је Шолаја Срни.

Он је навео да одлазак међународне заједнице из БиХ није ствар од једног дана, него да то треба да буде поступно у правцу да се постепено овлаштења међународне заједнице преносе на домаће органе.

- Ово што се десило /наметање техничких измјена Изборног закона/ потпуно је обрнут процес и није конструктиван и користан кад је у питању БиХ, јер су се домаћи политички актери спремали да усвоје тај закон - рекао је Шолаја.

Стано је навео да је Кристијан Шмит донио одлуку о измјени Изборног закона БиХ и да би "његова извршна овлаштења требала да се користе само као крајња мјера против непоправљивих незаконитих радњи".

Шмит је јуче рекао како је донио одлуку да наметне измјене Изборног закона БиХ с циљем, како каже, подршке најављеном процесу приступања БиХ ЕУ.