latinica  ћирилица
27/03/2024 |  07:57 ⇒ 10:15 | Аутор: РТРС

Трифковић: Украјина прешла на тероризам јер губи на ратишту; Дума разматра увођење смртне казне (ВИДЕО)

Терористички напад у Москви припреман је дуго, чак и неиколико мјесеци. Мета су били обични грађани, а циљ да се изазове хаос и паника у Русији с обзиром да Украјина не може да постигне значајне резултате на ратишту, па се преоријентисала на тероризам, тврди Драгана Трифковић, директорка Центра за геостратешке студије.
Терористички напад у Москви (фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Терористички напад у Москви (фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Терористи који су извршили напад ухапшени су исте вечери на граници са Украјином у којој је требало да буду дочекани, што говори да су украјинске службе умијешане у случај, нагласила је Трифковићева у нашем Јутарњем програму.

- Руски предсједник Владимир Путин у свом обраћању нацији је обећао да ће сви починици бити ухваћени и да ће бити пронађени налогодавци. Ради се о четири држављанина Таџикистана. За сада је јасно да је Украјина умијешана и напад и да се ради о споју псеудосиламског радикализма и украјинског тероризму, а оно што их спаја је међународни тероризам - каже Трифковићева.

Она наглашава да је директним починиоцима одређен притвор од два мјесеца, а пријети им доживотни затвор. Међутим, како каже, у државној Думи се разматра приједлог да се уведе смртна казна за овакве случајеве тероризма.

- Грађани Русије су веома потресени овим грозним нападом. Увјерена сам да ће руска прокуратура урадити све по закону. Могуће је да приједлог буде усвојен и да се поново уведе смртна казна јер се оваква ситуација у Русији није десила у претходних 20 година - истиче Трифковићева.

За Русију је, наглашава, сада најважније да сачува унутрашњу стабилност и да се пронађу налогодавци овог терористичког акта.

- Таџикистански мигранти чине другу по величини радну снагу у Русији, тако да постоји вјероватноћа да Запад намјерава да направи терористичну мрежу од радних миграната који се налазе у овој земљи - истакла је Трифковићева.