latinica  ћирилица
26/03/2024 |  22:21 | Аутор: СРНА

Лордану Зафрановићу награда за животно дјело Мартовског фестивала у Београду

Редитељу Лордану Зафрановићу уручена је награда за животно дјело 71. Мартовског фестивала у Дому омладине у Београду.
Лордан Зафрановић - Фото: РТРС
Лордан ЗафрановићФото: РТРС

Признање је филмском редитељу уручио умјетнички директор Мартовског фестивала Дејан Дабић, који је рекао да је Зафрановић лауреат који свакој награди коју добије даје и дио сопствене вриједности и значаја.

Зафрановић је захвалио организаторима Фестивала на награди коју, како је рекао, посвећује свим филмским радницима са којима је сарађивао и радио.

Славни редитељ се захвалио екипи филма "Дјеца Козаре" чије је снимање завршено прије неколико мјесеци, а остварење се сада налази у процесу постпродукције.

- Сто пута сам имао прилику да радим са таквим ентузијастима, са таквом енергијом, са таквом вољом да се направи нешто друго, да се пркоси, да се удари снажно у око све оне који нас муче, све оне који су нам довели до неког гађења, до неког зла, нечег што није људски и мислим да њима треба захвалити - рекао је Зафрановић.

На Мартовском фестивалу биће приказано 98 филмова који ће се такмичити за Гран при, најбољи филм по категоријама, струковне награде за режију, сценарио, монтажу, анимацију и дизајн звука/компоновану музику.

Поред такмичарског, Мартовски фестивал има и ревијални филмски програм, са многим ексклузивним премијерама.