latinica  ћирилица
26/03/2024 |  19:00 ⇒ 21:41 | Аутор: РТРС

На Шмитове провокације, Српска има спреман одговор - свој Изборни закон (ВИДЕО)

Република Српска има спремну радну верзију свог Изборног закона. Прописује: Републичка изборна комисија проводиће изборе на територији Републике Српске, за све функције на локалном и републичком нивоу.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Како се наводи у првом члану овог закона, њиме се уређују избор и именовање посланика Народне скупштине Републике Српске и делегата Вијећа народа Републике Српске, предсједника и потпредсједника Републике Српске, делегата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске, одборника скупштине града, одборника скупштине општине, избор и опозив градоначелника града и начелника општине, избор чланова савјета мјесне заједнице, именовање органа за спровођење избора, заштита изборног права, правила понашања у изборној кампањи, финансирање изборне кампање, као и друга питања од значаја за спровођење овога закона.

Чим је Кристијан Шмит запријетио измјенама Изборног закона БиХ, Република Српска почела је припреме за израду свог изборног закона. Потврђује то и датум на радној верзији Изборног закона Српске, коју потписује предсједник Парламента Српске – јануар 2024. године. А том верзијом, између осталог, дефинисано је да републичка и локалне избoрне кoмисиjе самостално проводе изборе.

- Сједиште Републичке изборне комисије је у Бањој Луци. Републичка изборна комисија има печат у складу са законом. Републичка изборна комисија има интернет страницу на којој се објављују сви изборни прописи као и све друге одлуке од значаја за изборни процес и то у року од 24 часа од доношења одлуке - пише у радној верзији.

Суштинска разлика Изборног закона Републике Српске, чија је радна верзија објављена, у односу на Изборни закон БиХ, је у томе што ће Републичка изборна комисија бити надлежна за све изборе које се проводе на територији Републике Српске.

- Централна изборна комисија БиХ остала би надлежна за избор чланова Предсједништва БиХ и посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ. Изборни закон Републике Српске односи на изборе које се проводе на територији Републике Српске. Ту имамо избор посланика Народне скупштине, избор предсједника и потпредсједника Републике Српске, локални избори, избор делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, док с друге стране не обухвата избор чланова Предсједништва БиХ и избор посланика у Представничком дому обзиром да је то заједнички ниво и за то је надлежна ЦИК БиХ - појаснио је правни представник Републике Српске Лазар Стјепановић.

А да би Српска ишла у правцу доношења свог изборног закона, у наредном периоду би требало да се састане владајућа коалиција, каже предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац. Додаје, у складу са Дејтoнским споразумом, Република Српска има право да спроведе изборе на нивоу локалних заједница и на нивоу Републике.

- Лично сматрам да НСРС треба да донесе Изборни закон у којем ће бити испоштоване апсолутно све узансе фер и поштених избора. Апсолутно. Али треба да га донесе НСРС и да то буде Изборни закон Српске, а Републичка изборна комисија да проведе изборе, која и дан данас постоји у Републици Српској - изјавио је предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац.

Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић оцијенио је да се домаћи политички представници требају договарати о свим питањима, па и о изборном процесу у БиХ.

- Изборни закон мора да буде предмет домаћих политичара, изабраних од народа и морали су да охрабре домаћу власт да донесе одређене законе прихватљиве за међународну заједницу - изјавио је предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић.

Вођени том тезом, политичари из Српске који су дио владајуће коалиције, желе да Српска регулише изборно законодавство на својој територији. Свидјело се то међународној заједници или не.