latinica  ћирилица
26/03/2024 |  13:02 ⇒ 13:41 | Аутор: СРНА

СПЦ не може да прихвати ниједан документ који се противи њеном постојању на Косову

Српска православна црква не може да прихвати ниједан правни или политички модел који се противи њеном осмовјековном постојању на Косову и Метохији, поручио је данас Његова светост патријарх српски Порфирије.
Патријарх Порфирије - Фото: РТРС
Патријарх ПорфиријеФото: РТРС

Говорећи на скупу "Косово и Метохија - историја и културно насљеђе" на Богословском факлутету у Београду, српски патријар је истакао да је СПЦ једина Црква Христова на Косову и Метохији и свуда гдје се простире њена канонска јурисдикција и да о томе не може бити никакве расправе.

- На дјелу су потпуно фиктивне, имагинарне конструкције о поријеклу српских светиња - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је истакао да је међународна заједница, оличена у УН и ЕУ, дужна да обезбиједи пуно поштовање свих људских и вјерских права на Косову и Метохији.

- СПЦ нигдје не тражи "посебна права", па ни на Косову и Метохији. Осим тога, не могу се само за СПЦ на Косову и Метохији као "посебна права" третирати универзална људска и вјерска права - рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је указао да је само снага божанске, Христове љубави кроз вијекове на Косову и Метохији могла да подигне небројано више од 1.300 храмова и црквишта колико их је сада у Покрајини.

- Подсјетићемо да је блаженопочивши патријарх Павле у оно тешко и претешко вријеме, 18. јуна 1999. године, у манастиру Грачаници рекао међународним представницима: "Ми Срби овдје на Косову и Метохији смо оно што су наше светиње - рекао је патријарх.

Он је додао да је само снага божанске љубави која краси сва покољења српског народа на Косову и Метохији могла да сагради осам храмова на једом квадратном километру.

Патријарх је указао да се заштита културног насљеђа српске Цркве и народа на Косову и Метохији, непокретних и покретних сакралних добара која имају велику општецивилизацијску вриједност, не може само у том случају посматрати као "посебно право" СПЦ.

- Неспорно је да су права и слободе свештенства, монаштва и вјерног народа, као и српски православни идентитет, сакрална и остала имовина СПЦ на Косову и Метохији угрожени - рекао је он.

Подсјетивши да се навршило 25 од почетка великог страдања српског народа и Цркве на Косову и Метохији, да је 25 година од доношења Резолуције 1244 и 20 година од мартовског погрома, патријарх српски каже да за све то вријеме СПЦ, монаштво и вјерни народ на Косову и Метохији живе у условима који су цијелом свијету познати.

- Непрестано треба да говоримо о срушеним и спаљеним светињама, нашој побијеној браћи, сестрама и дјеци, отетој и узурпираној имовини, заораним гробљима, посебно о промјени идентитета светиња као што су Студеница Хвостанска, затим цркве Светог Николе у Новом Брду, Дечана, Грачанице, да не набрајам - рекао је патријарх Порфирије.

Указавши да је ово вријеме различитих видова историјског ревизионизма, али да се у случају када се жртвама и злочинцима замјене мјеста не ради о ревизионизму, те нагласио да СПЦ позива на дијалог косовско-метохијске Албанце.

Он је поновио да само снага божанске љубави која је красила и краси сва поколења српског народа на Космету могла да сагради осам храмова на једмом километру квадратном.