latinica  ћирилица
25/03/2024 |  21:07 ⇒ 26/03/2024 | 10:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Разочарани смо што је спријечено да се чује истина о НАТО агресији у СБ УН

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да је Србија разочарана због тога што је данас спријечено да се, како је навео, чује истина о НАТО агресији СР Југославије 1999. године у Савјету безбједности Уједињених нација.
Ивица Дачић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC) -
Ивица Дачић (Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC)

- Дошли смо овдје на позив СБ УН. Сматрамо да је тема изузетно важна за међународно правни поредак и да се данас, као што је бомбардовање Србије било изведено као преседан, догодио један преседан на процедуралном гласању - рекао је Дачић на конференцији за медије у сједишту Уједињених нација у Нјујорку.

Он је захвалио Русији, Кини и Алжиру који су подржали иницијативу да се у Савјету безбједности разговара о бомбардовању СРЈ.

Захвалио је и земљама које нису гласале за, рекавши да су многе земље биле уздржане јер нису жељеле да разговарају о теми у којој "очигледно постоје двоструки стандарди".

Дачић је, коментаришући то што је НАТО бомбардовање изведено због наводних хуманитарних разлога, упитао о којим хуманитарним разлозима је ријеч, с обзиром на то да је извршено "готово потпуно етничко чишћење Срба са Косова и Метохије".

- Да ли је сада потребна хуманитарна интервенција против Приштине када се врше злочини над српским народом, када је 14 одсто Срба протерано у посљедњих неколико мјесеци, кад Приштина не жели да формира Заједницу српских општина, али зато се награђује чланством у разним међународним организацијама - рекао је шеф српске дипломатије.