latinica  ћирилица
25/03/2024 |  08:07 ⇒ 10:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Неизвјесно одржавање сједнице СБ УН о бомбардовању СРЈ

Одржавање седнице Савјета безбедности УН поводом 25 година НАТО бомбардовања СР Југославије, која је заказана за данас, на иницијативу Русије, и даље је неизвјесно, пише Танјуг.
Савјет безбједности (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL, илустрација) -
Савјет безбједности (Фото: EPA-EFE/SARAH YENESEL, илустрација)

Сједница је заказана за 15.00 часова по њујоршком времену, али ће се о њеном одржавању одлучивати непосредно уочи заказаног термина.

На сајту СБ УН наведено је да је у 15.00 часова сједница и да је прва тачка усвајање дневног реда, а друга пријетње међународном миру и безбједности.

У Њујорк је тим поводом допутовао министар спољних послова Србије и први потпредсједник Владе Ивица Дачић, а сједници би требало да присуствују и стални представник Србије при УН амбасадор Немања Стевановић и амбасадор у Вашингтону Марко Ђурић.

Дачић је раније изјавио да је Србија спремна за сједницу, без обзира на поруке из појединих западних земаља.

- Постоје најаве западних земаља које поручују да не долазимо беспотребно јер сједнице вјероватно неће бити. То значи да би могле да инцирају гласање о процедури - рекао је раније Дачић.

Према његовим ријечима, Србија не иде на сједницу да буде "арбитар у односу великих сила", већ да говори о проблемима, бомбардовању и агресији којом је порушен систем Уједињених нација.