latinica  ћирилица
24/03/2024 |  17:29 | Аутор: СРНА

Лавров: Москва више не вјерује никоме на западу

Русија има тенденцију да вјерује обећањима до посљедњег и одлаже одлуке, али сада њене власти не вјерују никоме од својих западних колега, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Сергеј Лавров (фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Искуство наше комуникације са западним колегама показује да смо склони да вјерујемо до посљедњег и да стално одлажемо коначне одлуке. Накнадно се показало да су сва обећања, фиксирана на папиру и резолуцијама Савјета безбједности УН биле чисто лицемјерје, па чак и отворене лажи - рекао је Лавров.

Он је подсјетио на мартовски интервју са руским предсједником Владимиром Путином, у којем је руски лидер напоменуо да никоме не вјерује.

- Предсједник није одмах дошао до овог закључка. Дуго смо жељели да вјерујемо, надали смо се, потписали смо споразуме. Укључујући и у јулу 1999. године послије агресије НАТО-а на СР Југославију, када се могло видјети да нису поштеђени ни цивилни објекти, а камоли војни. Бомбардовали су мостове, телевизијски центар, рушили владине зграде. У Савјету безбједности усвојена је резолуција 1244. Од првих дана њеног једногласног усвајања Запад је саботирао скоро по свим кључним питањима о којима је Србима било важно да добију одлуку Савјета безбједности, поготово о присуству одређеног броја граничара и царине - нагласио је Лавров.

Међутим, и поред тог "апсолутно издајничког, грубог кршења свих замисливих норми међународног права", стрпљење руске стране и даље је било ту, навео је Лавров.

- Касније се испоставило да су сва обећања, која су забиљежена на папиру и у резолуцијама Савјета безбједности УН, била лицемерје, па чак и чиста лаж. Исто важи и за споразуме из Минска. Бивши њемачки канцелар Ангела Меркел и бивши предсједник Француске Франсоа Оланд признали су да нису имали намјеру да било шта спроводе - навео је Лавров у интервјуу генералном директору ТАСС-а Андреју Кондрашову у оквиру документарног филма "Београд".