latinica  ћирилица
24/03/2024 |  09:44 ⇒ 10:38 | Аутор: РТРС

Галијашевић: Руске службе дјеловале ефикасно и ограничиле страдања (ВИДЕО)

Џевад Галијашевић, експерт за борбу против тероризма рекао је за РТРС да је терористички напад у Москви било немогуће спријечити, али да су руске службе дјеловале врло ефикасно те да су ограничиле страдања.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

Галијашевић каже да су безбједносне службе Русије имале посебно појачан надзор у времену пред изборе и у току самих предсједничких избора и управо је вријеме извођења ове терористичке акције одређено као вријеме послије пада нивоа надзора који службе обављају.

- Зато се ово и десило тада. Немогуће је са оваквим одређењем да цјелина државе не уђе у психозу рата и да не покренете једну општу мобилизацију у земљи, да не дигнете 30 милиона војника на ноге и да створите психозу и да извршите ограничења кретања, окупљања те појединих скупова - поручује Галијашевић.

Он каже да у цјелини Русије грађани не осјећају тежину рата и не живе у ратној психози рата који се води на периферији, на руским границама.

Галијашевић наводи да је Русија у свом стратешком опредјељењу у свом стратешком опредјељењу изабрала да то буде специјална операција, да се она води ограниченим ресурсима, а да је врло мало мобилизацијског потенцијала Русије укључено у њој.

- Циљ Русије је да се не уништавају средства потребна за цивилни грађански живот, да се не убијају цивили. Да се сва ратна дејства одвијају искључиво на фронту. Када имате такво опредјељење и када не желите страдање цивила оних украјинских и својих, када желите да ваш живот функционише онда је јако тешко штитити сва мјеста јавног окупљања - поручио је Галијашевић.

Подсјетимо, након терористичког напада у Москви, Министарство унутрашњих послова Републике Српске подигло је степен безбједности. Појачане су мјере опреза и присуство полиције и на нивоу БиХ.