latinica  ћирилица
23/03/2024 |  19:41 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Српска и Србија у болу са братским руским народом (ВИДЕО)

Стање безбједности на подручју Републике Српске је стабилно, а Министарство унутрашњих послова је подигло степен безбједности након терористичког напада у Москви. И на нивоу БиХ су појачане мјере опреза и присуство полиције. Из амбасаде БиХ у Москви потврђено је да нема државаљана БиХ међу настрадалима и повријеђенима. Телеграме саучешћа упутили су предсједници Српске и Србије.
Москва - почаст страдaлима (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV) -
Москва - почаст страдaлима (Фото: EPA/MAXIM SHIPENKOV)

Због терористичког напада у Москви у којем је убијено више од стотину особа, министарство унутрашњих послова Републике Српске подигло је степен безбједности на обезбјеђењу и одржавању јавних скупова и других догађаја.

Предсједник Милорад Додик поручио је да вјерује у полицију те да ће припадници МУП-а учинити све како би стабилност била очувана. Додик је изразио саучешће свим породицама страдалих у терористичком нападу, као и предсједнику Путину.

- Терористички напад у Москви је за сваку осуду и све што се дешава на тако гнусан, злочиначки начин мора да престане, да буде спријечено и онемогућено по сваку цијену. Постоји много претпоставки, али не треба заборавити да има људи који су и на овим просторима раније чинили таква дјела и да вјероватно има оних који би тако нешто поново учинили - поручио је Додик.

Америчка амбасада у Русији је 7. марта позвала грађане да не иду у шопинг молове и концертне дворане. Недуго затим, исто је учинила и британска амбасада. Из Бијеле куће су саопштили да су на вријеме упозорили руске колеге. На потезу је руска Федерална служба безбједности.

- Биће веома интересантно да видимо шта ће саопштити прије свега Бортњиков, да сачекамо. Биће веома важни резултати те истраге јер то не значи ништа ако су терористи из Ингушетије, Дагестана или из Украјине, важно је ко је организатор - поручио је предсједник Србије Александар Вучић.

На захтјев предсједника Србије одржана је ванредна сједница Савјета за националну безбједност. Шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је да нема непосредних сазнања да Србији пријети терористички напад

- Без обзира на све изазове са којима смо суочени, имајући у виду и ситуацију у региону, Косову и Метохији и терористички акт у Москви и разне сукобе који постоје широм свијета, безбједносна ситуација у Србији је стабилна - истакао је Ивица Дачић, министар иностраних послова Србије.

Пијетет жртвама одао је и предсједник парламента Српске Ненад Стевандић, поручујући да је српски народ увијек саосјећао са невино страдалима, без обзира на вјеру и нацију.

- Ми смо у болу са руским народом, као што је он био с нашим народом и то је не само национално, пансловенско него и цивилизацијско питање. Као што је и цивилизацијско питање да ли ће ово човјечанство опстати у овом сулудом времену када је свако зло на дохват руке и када свако може да постане терориста и убија невине људе - рекао је Стевандић.

Александар Борисов, новинар руске "Газете" истиче да је за Русију је веома важна подршка српског свијета.

- Велико хвала српским лидерима Александру Вучићу, Милораду Додику, патријарху Порфирију и обичним људима. Осјећамо и поштујемо ово - нагласио је Борисов.

Иако је Исламска држава званично преузела одговорност за терористички напад, постоје сумње да иза организованог напада стоји неко други. У корелацију се доводи и стање на украјинском ратишту.

- Ми знамо да је то провокација, то је провокација Запада. Када њима не иде рат, када су схватили да губе тај рат, они знају да нешто треба да ураде да би кренули и Украјинци и можда и нека помоћ од НАТО. Као увијек, њима је потребан повод - рекла је Елена Гускова, сенатор Републике Српске.

Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука УНИБЛ, истиче да Украјина поразе на фронту компезује терористичким акцијама.

- По мом мишљењу, овај терористички напад има везе и треба га посматрати у контексту рата у Украјини као одовор на продор руских снага. Када не могу да одговоре на војном пољу, на ратишту, онда се посеже за тероризмом - нагласио је Ћеранић.

Адвокат Горан Петронијевић каже да многи аналитичари у Русији ипак сматрају да терористички напад нема везе са Украјином, те да је јасан рукопис терористичких организација са Блиског истока.

- Посебно имајући у виду информацију која је доспјела у медије да је прије мјесец дана из америчких затвора у Гвантанаму, Ираку и Сирији пуштен већи број ИСИС затвореника. Овдје се шаљиво говори ако су их пустили онда их нису пустили на одмор, вјероватно са одређеним задацима - тврди Петронијевић.

Савјетник предсједника Парламента Српске Синиша Видовић који тренутно борави у Москви, каже да се живот већ вратио у нормалу. Осим повећаног броја припадника службе безбједности и полиције, ништа није неуобичајено за руску пријестоницу.

- Као да влада неки вид жалости, ипак је погинуло толико људи, људи су још у невјерици али панике нема и то је оно што је најбитније. Град нормално функционише, превоз фунцкионише, све функционише у граду. Руска држава је озбиљна држава и сигуран сам да ће да изнесу ово како треба - нагласио је Видовић.

Амбасадор БиХ у Москви Иван Орлић потврдио је за РТРС да међу страдалима и повријеђенима нема држављана БиХ. Испред руске амбасаде у Сарајеву окупили су се грађани како би положили цвијеће и запалили свијеће за страдале. У руској цркви Свете Тројице у Београду служен је парастос за жртве терористичког напада у Москви.