latinica  ћирилица
23/03/2024 |  15:22 ⇒ 17:05 | Аутор: РТРС

Новинар Руске газете: Хвала српским лидерима и српском народу на подршци Русији (ВИДЕО)

За Русију је у овим тешким временима веома важна подршка српског народа. Велико хвала српским лидерима Александру Вучићу, Милораду Додику и патријарху Порфирију и свим обичним људима, рекао је на српском језику новинар Руске газете Александар Борисов.
Александар Борисов, новинар Руске газете (Фото: Телеграм/Screenshot) -
Александар Борисов, новинар Руске газете (Фото: Телеграм/Screenshot)

Борисов је истакао да се руски народ након јучерашњег терористичког напада поново ујединио.

- Руски народ је изразио велику спремност за сваку врсту помоћи жртвама и сви масовно дају крв. Нема панике, све је под контолом власти, а уведене су и антитерористичке мјере - навео је овај новинар у видео изјави.

Борисов је изразио искрено саучешће свима онима који су у јучерашњем нападу у Москви изгубили своје најближе.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић упутио је данас писмо саучешћа предсједници Савјета Федерације Валентини Матвијенко, предсједнику Државне думе Вјачеславу Володину, као и замјенику предсједника руског парламента Александру Бабакову.

Српски политичар је напоменуо да је Република Српска "дубоко шокирана гнусним терористичким актом у Руској Федерацији, током којег је страдало много невиних људи". Он је осудио овај "циљани напад на темеље рускее цивилизације и свијета", изразио искрено саучешће породицама жртава и пожелио брз опоравак повријеђенима.

Стевандић је изразио увјерење да ће руска држава уништити тероризам што ефикасније и у најкраћем могућем року.

У Републици Српској, у знак солидарности са Русијом, 24. март је проглашен даном жалости.

Дописник Руске газете Александар Борисов замолио је посланика Народне скупштине Републике Српске, лидера Народне странке Српске Дарка Бањца, да каже како је ову трагедију доживио српски народ.

- Борба за слободу народа, за мир, за праведније друштво у коме ће се чак и мали народи и државе осјећати безбједно и самопоуздано, за вриједности традиције и обичаја, коју води руски народ и руски предсједник Владимир Путин, добила је кукавички одговор. Суштина је да терористи и њихови господари то желе да спријече - нагласио је Бањац.

У Москви се, каже Бањац, десио страшни и кукавички терористички напад. Они који су га планирали, помогли и извели желе да униште основа мира и слободе.

- Оно што се десило мом братском народу је страшно. Са великом тугом и саосјећањем за страдале и њихове породице, за руски народ и руску државу, желим да пренесем ријечи саучешћа и жељу да наставимо даље пут мира и слободе. Туга и трагедија задесила је Русију и Москву, као и све Русе. Али увјерен сам да ће бездушни и кукавички џелати бити изведени пред лице правде. А они који су допринијели овом страшном терористичком нападу биће строго кажњени - рекао је Бањац.

Руска газета је добила и писмо протојереја СПЦ, старјешине огранка Царско-православног палестинског друштва у Републици Српској, Миладина Митровића у којем стоји:

- Браћо Руси и сестре Рускиње, у овим тешким часовима српски народ је уз вас да подијеле тугу и бол. Желим да изразим саучешће породицама жртава овог страшног терористичког акта. Помолимо се за покој невино погинулих, а повријеђенима брз опоравак. Вјерујем да ће непријатељске снаге бити уништене. Побједа ће бити наша! - написао је протојереј Митровић.