latinica  ћирилица
23/03/2024 |  08:02 ⇒ 11:30 | Аутор: РТРС

Алексић: Правда је на нашој страни, НАТО мора платити материјалну штету грађанима (ВИДЕО)

Грађани обољели од рака након што су непосредно били изложени дејству осиромашеног уранијума морају добити сатисфакцију и НАТО мора платити материјалну штету, рекао је у нашем Јутарњем програму адвокат Срђан Алексић.
НАТО бомбардовање СРЈ (Фото: EPA/STR) -
НАТО бомбардовање СРЈ (Фото: EPA/STR)

 Истакао је да су право и правда на нашој страни.

- Нећемо одустати - навео је Алексић.

Алексић је навео да је анализама у Италији доказана узрочно-посљедична веза са дјеловањем осиромашеног уранијума код обољелих од рака у Србији, које заступа, те изразио наду да ће добити узорке биопсије и крви или медицинску документацију од обољелих или породица преминулих из Републике Српске.

- Морамо да радимо по моделу италијанског адвоката Анђела Тартаље, који је изборио правду за више стотина италијанских војника који су обољели на Космету. Ако је код њих у Италији Врховни суд потврдио тужбе, а код нас је катастрофа још већа, онда се морамо изборити за право и правду за наше грађане - рекао је Алексић.

Алексић, чија канцеларија заступа обољеле грађане Србије, истиче да су тужбе поднесене и да је немогуће да било ко има имунитет од ратног злочина.

За 11 седмица бомбардовања СР Југославије, почевши од 24. марта 1999. године, извршено је 2.300 ваздушних удара на 995 објеката широм земље.

НАТО је лансирао 1.300 крстарећих ракета, изручио 37.000 касетних бомби од којих је погинуло око 200, а рањено више стотина лица, те употријебио забрањену муницију са осиромашеним уранијумом.

За 78 дана бомбардовања погинуло је између 1.200 и 2.500 људи, од којих 126 дјеце.