latinica  ћирилица
23/03/2024 |  07:08 ⇒ 10:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Словаци бирају новог предсједника

У Словачкој се данас одржавају предсједнички избори, а највећим фаворитом за побједу сматра се бивши премијер Петер Пелегрини.
Избори у Словачкој (Фото: ЕPA/MARTIN DIVISEK) -
Избори у Словачкој (Фото: ЕPA/MARTIN DIVISEK)

Побједа Пелегринија, који тренутно обавља функцију предсједника парламента, учврстила би власт премијера Роберта Фица тако што би његови савезници добили контролу над стратешки важним позицијама, пише АП.

Истраживања јавног мњења показују да је бивши премијер Петер Пелегрини (48), бивши члан Фицове владајуће странке СМЕР-а (СМЕР-социјалдемократија), а сада лидер њеног млађег коалиционог партнера, ХЛАС-а (Глас-социјалдемократија), фаворит за смјену актуелне председнице Зузане Чапутове (50), која се није кандидовала за други мандат, пренео је Ројтерс.

Чапутова је била либерални глас у поларизованој политици Словачке, подржавајући даљу интеграцију земље у ЕУ, права мањина и помоћ Украјини у рату са Москвом.

Али чини се да су многи Словаци постали фрустрирани хаотичним управљањем претходне владе, која је прошле године изгубила власт и прихватили Фицова обећања о додатним исплатама пензија и другим давањима.