latinica  ћирилица
22/03/2024 |  19:33 ⇒ 23/03/2024 | 02:08 | Аутор: РТРС

Оружани напад у Москви: Најмање 60 убијених, око 140 рањених (ВИДЕО)

У вечерашњем терористичком нападу у којем је, према извјештајима руских медија, убијено најмање 60 цивила у московској концертној хали "Кроукс", а рањено више од 100 људи, могло је да буде и до 6.200 људи, пренијела је Некста на платформи Икс. Бјелоруски портал наводи да хала има капацитет за 9.500 људи. Додаје се да су скоро све карте за концерт рок групе "Пикник" биле продате.
Терористички напад у Москви (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Терористички напад у Москви (Фото: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

02.03 - Владимир Путин је пожелио опоравак свима повријеђенима у терористичком нападу у Крокус сити холу и пренио захвалност љекарима.

01.35 - Прелиминарно је утврђено да је више од 60 људи погинуло у терористичком нападу на Крокус сити хол у Подмосковљу, а број жртава би могао да се повећа, саопштено је на Телеграм каналу руског Истражног комитета. Материјални докази, укључујући оружје и муницију, који су пронађени на мјесту злочина, испитују се, проучавају се снимци камера.

01.25 - Послије терористичког напада на Крокус сити хол хоспитализовано је 115 жртава, од којих је 60 у тешком стању, рекао је шеф Министарства здравља Русије Михаил Мурашко.

01.15 - Изражавам своје најдубље саучешће народу Руске Федерације поводом гнусног терористичког напада који се догодио близу Москве вечерас, истакао је мађарски премијер Виктор Орбан.

01.05 - Глумац Милош Биковић, поводом терористичког напада у Москви, огласио се и позвао да се пружи помоћ жртвама.

- Вријеме је поста и рамазана, помолимо се за пострадале. Ако неко жели да помогне, може да се придружи. Објавићемо послије провјере како и коме - истакао је Биковић. 

01.03 - Патријарх српски Порфирије изразио је саучешће поводом терористичког напада у Москви и поручио да је Српска православна црква уједињена са руским народом у болу и молитви за пострадале.

00.54 - Француски предсједник Емануел Макрон одлучно је осудио терористички напад у Русији.

00.40 - Званични канал руских специјалаца на Телеграму објавио је да је лажна вијест да је ИСИЛ преузео одговорност за терорисички напад у Моксви у којем је настрадало најмање 40 људи.

23.48 - Након терористичког напада у Крокусу хоспитализовано је 115 особа, од коју су 5 дјеца, саопштио је министар здравља Русије Михаил Мурашко. Шездесет особа се налази у тешком стању, међу којима је и једно дијете. Више од 30 особа је затражило амбулантну помоћ.

23.45 - Генерални секретар УН "најоштрије" осуђује терористички напад у Крокусу и изражава саучешће влади и народу Русије, саопштила је његова канцеларија.

23.25 - На друштвеним мрежама објављена је фотографија осумњичених за терористички напад. На фотографији се види аутомобил "Рено симбол" са старом бијелом каросеријом и затамњеним задњим стаклом.

23.04 - Пожар у "Крокусу" је локализован, саопштило је Министарство за ванредне ситуације

22.56 - Осумњичени за терористички напад у концертној сали код Москве, како се претпоставља, побјегли су у бијелом "реноу", јавља РИА Новости.

Новости наводе да имају у посједу фотографију аутомобила.

22.14 - Очевици: Терористи изгледали као Азијати, говорили страни језик

Очевици су посвједочили да су нападачи на концертну дворану "Крокус" у Москви изгледали као да су поријеклом "из Азије и са Кавказа" и да су комуницирали на "страном језику, а не на руском”, јавља бјелоруска телевизија NEXTA позивајући се на руске локалне медије.

Медији тврде да су у питању тражени људи поријеклом из Ингушетије.

На налогу NEXTA ТВ на платформи X објављене су фотографије наводних терориста.

22.12 - Амбасада САД у Москви саопштила је да је "шокирана" масовном пуцњавом у близини Москве и изразила саучешће руском народу.

Амбасада је у саопштењу савјетовала грађане САД да избјегавају област у којој се догодила пуцњава.

Француско Министарство спољних послова саопштило је да је у мислима са жртвама пуцњаве у близини Москве и са руским народом.

Амбасада Велике Британије у Русији осудила је терористички напад у концертној сали "Крокус сити хол" и изразила саучешће породицама и пријатељима погинулих и повријеђених.

22.10 - Министарство иностраних послова Србије саопштило је да за сада нема информација да се међу страдалима у терористичком нападу у Москви налазе српски држављани.

- Поводом терористичког напада у Москви, Министарство спољних послова и Амбасада Србије у Москви су у сталном контакту са надлежним службама Руске Федерације - додаје се у саопштењу.

22.05 - Према ажурираним информацијама руског Министарства за ванредне ситуације, површина пожара је око 12.900 квадратних метара. На лицу мјеста ради више од 320 ватрогасаца и 130 комада опреме. 

21.50 - Његово преосвештенство патријарх московски и све Русије Кирил молио се за душа погинулих, за повријеђене и оне који су још заробљени у пожаром захваћеном објекту "Коркус сити хола" у Красногорску гдје је вечерас извршен терористички напад, објављено је на сајту Руске православне цркве.

Патријарх је изразио саучешће породицама страдалих, истичући да је дубоко потресен терористичким нападом који је однио многобројне животе људи.

- Почињени злочин поражава својим цинизмом и суровошћу - додао је патријарх.

21.45 - Дјеца су повријеђена у терористичком нападу у концертној дворани у Московској области, изјавила је у комесар за права дјетета у главном граду Русије Олга Јарославска.

21.35 - Савјетник шефа кабинета предсједника Украјине Володимира Зеленског, Михајло Подољак огласио се након стравичног терористичког напада у Русији.

Подољак тврди да Украјина ни на који начин није умијешана у терористички напад у Москви.

21.29 - Интензитет пламена у Крокус сити холу у Москви, гдје је вечерас након пуцњаве избио пожар, опао је за неколико пута, преноси ТАСС. Кров се дјелимично урушио, а горњи спрат је изгорио.

Ватрогасци су упућени да спасу људе, а неки од њих су стигли до крова који није био захваћен ватром. Специјална возила и кола хитне помоћи и даље стижу на лице мјеста.

21.23 - Предсједник руске Државне думе Вјачеслав Володин истакао је да изроди који су вечерас починили звјерски терористички акт морају бити уништени.

Володин је изразио саучешће породицама страдалих и пожелио брз опоравак повријеђенима у нападу у "Крокус сити холу" у Красногорску.

Он је на свом Телеграм каналу навео да се догодила страшна трагедија и да су од руку наоружаних бандита погинули незаштићени људи.

21.06 - Портпарол Кремља: Предсједник Русије Владимир Путин је у првим моментима напада у "Крокусу" обавијештен да је почела пуцњава.

- Предсједник константно добија информације о ономе што се дешава и о мјерама које предузимају одговарајуће службе. Издао је све потребне налоге - рекао је Дмитриј Песков.

21.04 - Један од учесника вечерашњег терористичког напада у концертној хали Крокус у Москви је ухапшен, преносе медији.

На друштвеним мрежама је објављен и снимак хапшења, а још увијек није познато ко стоји иза нападача и који је мотив напада у којем је настрадало на десетине људи, а више од 100 их је повријеђено.

Медији преносе да су неке особе евакуисане директно са крова зграде, чији је један дио запаљен. Снаге реда, ванредне и хитне службе су на терену.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Према незваничним извјештајима, више од 40 људи је убијено, а око 130 рањено након што су наоружани људи у борбеној униформи отворили ватру и детонирали експлозив на великом концертном простору у Москви, објавила је Раша тудеј.

Према подацима Министарства за ванредне ситуације, око 100 људи је одведено на безбједно у пратњи ватрогасаца.

Најмање тројица наоружаних нападача, у борбеној одећи, упала су у Крокус сити хол и пуцала из аутоматског оружја, ранивши десетине посјетилаца и убивши значајан број њих, преносе руски медији.

- Људи у сали су легли на под да би се спасили од пуцњаве, лежали су тако једно 20 минута, а затим су пузећи почели да излазе. Многи су успјели да изађу - навео је новинар Спутњика.

Евакуисано је око 100 људи из подрума концертне сале, а у току је акција спасавања људи са крова зграде, саопштило је регионално Министарство за ванредне ситуације.

- Главни напори су усмјерени на тражење и спасавање људи. Ватрогасци су евакуисали око 100 људи из подрума зграде. У току су радови на спасавању људи са крова зграде помоћу кранова - саопштило је Министарство.

У међувремену, Интерфакс је јавио да се у сали догодила и друга експлозија.

Министарство иностраних послова Руске Федерације назвало је крвавим терористичким актом напад у "Крокус сити холу" у Красногорску.

Медији извјештавају о употреби експлозива, а видео приказује црни дим и ватру који се дижу изнад зграде. Државна информативна служба ТАСС сугерише да је до трећине огромног комплекса захваћено пламеном.

Агенција је додала да су на локацију стигли припадници специјалаца Руске гарде. У међувремену, постоје непотврђене тврдње да су хеликоптери послати да угасе пожар.

- Сједили смо у центру сале. Концерт је почео, прошло је само неколико минута, једна-двије гранате су експлодирале у средини, почео је да сипа сиви дим. Почела је паника - рекао је очевидац за РИА Новости.

Чланови рок групе "Пикник", који су наступали у сали, нису повријеђени, изјавио је шеф бенда.

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин наложио је градским службама да пруже сву неопходну помоћ свима који су повријеђени. Он је изразио саучешће породицама погинулих.

Више од 50 екипа хитне помоћи упућено је на лице мјеста.

Крокус сити хол се налази у Московској области, одмах изван административне границе руске престонице. Комплекс укључује концертну дворану, акваријум и мјесто за вјенчање, као и многе продавнице и ресторане.