latinica  ћирилица
22/03/2024 |  14:25 | Аутор: СРНА

"ИДДЕЕА имала довољно средстава да купи нову опрему"

Министарство финансија и трезора у Савјету министара саопштило је да износ одобрених средстава Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ претходних година није био разлог за настанак проблема са информационом опремом и немогућност пружања услуга грађанима, с обзиром на то да је знатан дио неутрошен.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

У саопштењу се наводи да је Агенцији 2022. године за набавку опреме одобрено 2.856.000 КМ, од чега је реализовано само 22 одсто.

Из Министарства су указали да је ИДДЕЕА користила ИПА средства за набавку опреме у 2022. години, те да се поставља питање зашто од свих расположивих средстава није набављена витална опрема која је сада у квару и због које је угрожено пружање услуга грађанима.

У саопштењу се напомиње и да су у буџету прошле године средства планирана за набавку опреме овој агенцији износила 3.061.000 КМ, али да је ИДДЕЕА извршила преструктурисање средстава на друге позиције.

Из Министарства финансија и трезора у Савјету министара истичу и да је крајем 2023. године од преструктурисаних средстава набављана опрема за видео-надзор, која има сличну намјену као системи контроле који су годину дана раније набављени путем ИПА фондова, а уједно је половина планираних буџетских средстава из те године остала неутрошена.

У саопштењу се напомиње да су за овог буџетског корисника у претходном периоду била планирана средства за обављање изворне надлежности, али да је неријетко управо тим средствима мијењана намјена.

Из Министарства стога демантују тврдње ИДДЕЕА објављене на интернет страници ове агенције да је разлог за немогућност пружања услуга корисницима због квара на информационој опреми недостатак буџетских средстава за набавку опреме.