latinica  ћирилица
22/03/2024 |  11:28 ⇒ 12:14 | Аутор: РТРС

Дан након отварања преговора о приступању ЕУ - За једне историјски дан, за друге тек озбиљан почетак (ВИДЕО)

Европски савјет дао је зелено свјетло БиХ за отварање преговора о приступању Европској унији. Савјет је позвао Европску комисију да припреми преговарачки оквир како би га усвојили када се предузму сви релевантни кораци наведени у препоруци Комисије од 12. октобра 2022. године, наводи се у усвојеним закључцима Европског савјета, који се односе на проширење и реформе.
ЕУ дала зелено свјетло БиХ (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS) -
ЕУ дала зелено свјетло БиХ (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS)

Из Брисела поручују БиХ: "Ваше мјесто је у нашој европској породици".

Одлука Европског савјета је признање свим грађанима и политичким снагама, које се упорно залажу за јачање међусобног поштовања, договора и компромиса између Срба, Бошњака и Хрвата, сматра предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Дан након одлуке, честитке БиХ стижу са свих страна уз поруку да је пред њом озбиљан посао у наредном периоду.

БиХ је чекала и дочекала. Након петнаест мјесеци кандидатског статуса добила је зелено свјетло – преговори могу да почну, само је питање кад.

Одлука је кључни корак напријед на путу БиХ ка Европској унији, поручио је предсједник Европског савјета.

- Кључна ствар која показује у којој мјери Европски савјет показује јединство је у томе што смо одлучили отворити приступне преговоре с БиХ, то је важна прекретница. Донијели смо одлуку да отворимо преговоре са Босном и Херцеговином. Позивамо комисију да направи кораке који ће бити потребни, узимајући у обзир релевантне кораке које Босна и Херцеговина треба да уради - рекао је Шарл Мишел, предсједник Европског савјета.

За добијање датума за преговоре у Бриселу траже испуњавање свих 14 приоритета из Мишљења Европске комисије. Ипак, нико не негира напретке БиХ на Евроспком путу постигнуте у протеклом периоду.

- БиХ је направила импресивне искораке. У претходној години направљено је више него у претходној деценији.
БиХ је у потпуности усклађена са нашом спољном и безбједносном политиком. Видјели смо напредак у управљању са миграцијом. БиХ је остварила и значаја напредак у дијалогу и помирењу - каже Урсула фон дер Лајен, предсједница Европске комисије.

Одлуку из Брисела поздравио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- Ова одлука јача темеље које је спремна да јача Република Српска - дејтонску и на Уставу грађену БиХ, која једнако припада свима. Одлуку сматра великим признањем и себи и Републици Српској за политику коју је водила. Република Српска неће ликовати јер постоје многи који су данашњем дану претпостављали и прижељкивали њен нестанак. Наш пут има свој национални циљ - да у 21. вијеку Срби поново без граница живе и раде са својом браћом и кумовима. Пред свима нама у БиХ је још много посла. Данас се доказало, и нећу одустати од тога, да су странци, њихови комесари амбасадори и лажни високи представници сувишни за наше односе и увреда за наше народе. Јер за ових годину дана урадили смо никад више - навео је Додик.

Отварање преговора Европске уније са БиХ представља и велики тријумф Републике Српске, која инсистира на прихватању Дејтонског споразума, Устава и уставне структуре, изјавио је делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.

Радован Ковачевић, делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ каже да све ове напретке, који су направљени и позитивни кораци, који су омогућили да се отворе преговори, те да се добије кандидатски статус, каже  постигло се јер се цијело вријеме говорило да треба да функционише БиХ.

- А то је дакле кроз договор кључних унутрашњих фактора у БиХ, представника три равноправна конститутивна народа и представника два ентитета. То јако битна ствар - каже Ковачевић.

Зелено свјетло за БиХ, је побједа оптимизма над популизмом, каже министар спољних послова у Савјету министара БиХ Елмедин Конаковић.

Истиче да је осим отварања преговора за БиХ најбитнији закључак Европског савјета.

- Који је заправо најконкретнији мотив за даљи рад, који се позива за препоруке из 2022. године. Комисији налаже да одмах, када дио тих обавеза из тих препорука усвојимо, формира преговарачки оквир. Формално то значи да ми до јуна можемо урадити сви заједно, ако наставимо овим темпом - наводи Конаковић.

Андреј Пленковић, предсједник Владе Хрватске каже да је већина критеријума испуњена, ентуизијам политичара, чврсто сидро.

Зелено свјетло Европског савјета за отварање преговора са БиХ добар је сигнал и важан искорак који смо постигли на европском путу, рекао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

Не умањујући значај оваквог исхода, сматра да нема простора за претјерану еуфорију, будући да је конкретан датум почетка ове фазе процеса и даље непознаница.

Честитке БиХ упутили су предсједник и премијер Црне Горе поручујући да је то велики корак на европском путу БиХ.