latinica  ћирилица
12/10/2018 |  16:07 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Изложбом почело обиљежавање јубилеја Медицинског факултета у Фочи

Изложбом "Четврт вијека Медицинског факултета у Фочи" почео је програм обиљежавања 25 година од оснивања ове високошколске установе. Изложба у музеју Стара Херцеговина, садржи више од 120 докумената и фотографија.

Од 1993. године до данас документи и фотографије свједоче о тешком времену организовања наставе и студентског живота до најбољих оцјена које Медицински факултет у Фочи добија од научне и универзитетске јавности у свијету, речено је на отварању изложбе.

- Архивску грађу, документе и фотографије успјели смо да прилагодимо модерном времену. Колико год нам се чинило да нема довољно докумената, успјели смо да од 64 документа и 62 фотографије направимо хронологију - рекао је Радивоје Обреновић, аутор изложбе "Четврт вијека Медицинсог факултета у Фочи".

Изложба је и свједочанство истрајности групе професора Медицинског факултета у Сарајеву, прогнаних 1993. године, да у изузетно тешким условима утемеље респектабилну научно-наставну институцију.

- Оно на чему смо посебно инсистирали и радили у посљедњих неколико година је Центар за биомедицинске науке, као и развој докторских студија - истакао је проф. др Милан Кулић, декан Медицинског факултета Фоча .

- Увелико се прича у читавој БиХ, али и у региону, да је Фоча примјер да се у једном малој средини може направити озбиљна универзитетска заједница - нагласио је проф. др Дејан Бакоњић, проректор за међународну сарадњу и осигурање квалитета Универзитета у Источном Сарајеву. 

Медицински факултет у Фочи са четири студијска програма једна је од 17 високошколских установа Универзитета у Источном Сарајеву.