latinica  ћирилица
26/09/2018 |  17:06 ⇒ 18:17 | Аутор: РТРС

Добој- У Трновом пољу страхују од посљедица запаљивог гаса хексана

Мјештани избјегличког насеља Трново поље у Которском, код Добоја, траже од надлежних инспекцијских и других служби да хитно реагују како би се утврдило да ли су материје у фабрици уља у њиховом насељу опасне по околину. Постројење су, тврде мјештани, напустили инвеститори из Турске и опасни и запаљиви гас хексан, оставили без надзора и контроле.

Сазнања до којих су мјештани дошли веома су, како кажу, узнемирујућа. Своју забринутост пренијели су инспекцији, полицији и свим надлежним органима.

"У кругу фабрике је остало 20 тона хексана који када би исцурио направио би еколошку катастрофу, а када би дошло до запаљења ми би овдје сви малтене изгорили", жали се Стевица Родић, мјештанин Трновог поља.

Да ли су сумње становништва оправдане у фабрици није могуће провјерити, јер осим неколико радника обезбјеђења, сви погони су празни.

Горан Јовић каже да је радио око двије године у фабрици, а плату није добио од маја. Доприносе му нису уплаћивали од фебруара.

Јовић каже да је стање у фабрици хаотично, турски инвеститор и радници су нестали, не обавља се производња, а сав покретни инвентар из круга фирме је, тврди, покраден.

"Сви су каблови почупани, од струје, трафо станице, улаз у погон...Нама нон-стоп причају покренуће се производња, а неки дан су дошли и рекли да фабрика више неће радити", прича Јовић.

Погон за производњу уља "Биоил" турска компанија покренула је 2015. године у погонима бивше фабрике намјештаја.

Да ли су и зашто одустали - одговор ће потражити и градоначелник, јер је град одобрио средства из буџета за подстицај запошљавања.

"Знам да је речено да недостаје финансијских средстава. Званично бих о том питању требао бити упознат писаним путем, јер смо тражили да се огласе институције око ових писања поводом еколошке катастрофе", навео је Обрен Петровић, градоначелник Добоја.

Из инспекције поручују да ће противпожарни инспектор провјерити наводе мјештана, а мјештани поручују да то ураде што прије како би се избјегле нежељене посљедице.