latinica  ћирилица
26/09/2018 |  16:41 ⇒ 18:17 | Аутор: РТРС

Творница кекса "Мира" обиљежила 90 година постојања

Приједорска творница кекса "Мира" обиљежила је 90 година постојања. Ово предузеће један је од највећих извозника из Републике Српске не тржиште Европе, Америке, Аустралије и Саудијске Арабије.

Приједорчанин Вид Четић 1928. године, покренуо је малу фабрику за производњу слаткиша. Његова мануфактура брзо се ширила. Прва у региону имала је и властиту целофанску амбалажу, каже Видова унука, Миланка Војновић.

- Он је био веома способан и иновативан човјек који је сам правио машине за кекс, које су радиле на ножни погон. Тако је почео тај бизнис - прича Војновићева.

Данас је ово предузеће један од највећих извозника кондиторских производа на Балкану.

- Извоз од 80 одсто концентрисан је на тржишта свих континената, а 20 одсто наших производа пласирамо на домаће тржиште - рекла је Марица Видаковић, директорица "Мире" а.д. Приједор.

Граду Приједору посебан значај придаје производња кекса и вафла у предузећу који народ овдје популарно назива "кексара".

Осим града, ово предузеће има подршку и ресорних министарстава.

- Влада Српске и Министарство трговине и туризма на све могуће начине промовише фабрику "Мира", путем свих сајмова на којима учествујемо широм Европе и свијета - истакао је Предраг Глухаковић, министар трговине и туризма Републике Српске.

У плану је проширење производње и почетак сарадње са њемачким Кауфландом.