latinica  ћирилица
24/09/2018 |  16:12 ⇒ 23:25 | Аутор: РТРС

Потписани протоколи о изградњи аутопута Добој-Вукосавље и Вукосавље-Брчко

Директор Јавног предузећа "Аутопутеви Републике Српске" Душан Топић и представник конзорцијума кинеских компанија које предводи "Синохем капитал" Цуи Јан потписали су протокол о пријему нацрта пројекта изградње аутопута Добој-Вукосавље и Вукосавље-Брчко. Наставак је то активности на изградњи мреже аутопутева кроз Српску, али и јачању привредне сарадње Српске са Кином.

Протокол потврђује да је кинески конзорцијум доставио понуду за изградњу аутопута путем концесије на дионици Коридора "Пет це" кроз Републику Српску од Добоја до Вукосавља и дионици од Вукосавља до Брчког према Србији.

Иако је ријеч о необавезујућем документу, он је веома важан, кажу у предузећу Аутопутеви, јер су њиме начињени први конкретни кораци ка реализацији овог пројекта. Након детаљног прегледа достављене понуде, у наредних неколико мјесеци почеће званична процедура коју предвиђа Закон о концесијама Републике Српске.

"Током зиме могли бисмо створити услове да на прољеће потпишемо концесиони уговор, што значи да бисмо могли ући у експропријацију, а кинески партнер у разраду пројектне документације", рекао је Душан Топић, директор Аутопутева Републике Српске.

"Наша корпорација ће учинити максималне напоре да што прије реализује овај пројекат и да дођемо до званичне фазе и почетка реализације", навео је Цуи Јан, представник конзорцијума кинеских компанија.

Потписивању Протокола претходио је састанак предсједнице Владе Српске, Жељке Цвијановић и кинеске амбасадорке у БиХ Чен Бо.

Констатовано је да је сарадња Републике Српске са Народном Републиком Кином изузетна, те да се континуирано ради на њеном проширењу на економском, културном и образовном плану.

Цвијановићева је истакла да је, на основу позитивних искустава са кинеским инвеститорима, Република Српска отворила врата кинеским партнерима и исказала интерес за наставак успјешно започете сарадње у изградњи путне инфраструктуре, енергетском сектору, као и информационим технологијама.