latinica  ћирилица
24/09/2018 |  10:31 ⇒ 10:41 | Аутор: РТРС

Стевандић: Из Србије подршка очувању институционалног оквира Српске

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић истакао је да су људи из Републике Српске који су представници привредног, економског и политичког живота у Србији, забринути због ситуације у Српској и желе да дају подршку очувању јединства, заједништва и институционалног оквира Српске.

Говорећи о јучерашњем састанку са угледним личностима из Српске у Србији, Стевандић је навео да они разумију да је Српска створена у веома тешким историјским околностима када је Русија била слаба, Србија изолована, када су Српску нападали НАТО, комшије Бошњаци, Хрвати, па и муџахедини, али да су јединство и вјера у своју државу и институције довели до тога да сви који су били против Српске потпишу Дејтонски споразум.

"Данас, када нисмо тако јединствени, наш опстанак може да буде проблематичан зато што тренутно постоје људи који немају вјере у своје институције, не воле предсједника и Владу и покушавају да вирус подјела из Српске прошире у Србији", рекао је Стевандић гостујући у јутарњем Дневнику Радио-телевизије Републике Српске. "Та подјела је захватила само неке политичке елите и њен узрок је несналажење у Сарајеву, подилажење међународним факторима и слијепо упадање у пројекције федералних политичких партнера, односно бошњачке политичке елите", рекао је Стевандић.

Стевандић је навео да се у Београду увјерио да "неке колеге из СзП-а свој посао темеље на томе да стално проблематизују своју владу и предсједника и да то пренесу у Србију".

Он је поручио да у томе не да нису успјели, него је Србија још више уз Републику Српску.

"Логично је да ми имамо политичке разлике, о којима можемо демократски да расправљамо у институцијама Српске. Али, стално проблематизовати институције и лидере у Српској, радити то у страним амбасадама, пред међународним факторима, у федералним медијима и на крају у Србију, тежак је и потпуно непотребан промашај и само им је нанио штету", истакао је Стевандић.

Он је поручио да у Србији људи разумију да народ није подијељен, да је сав народ за Републику Српску, да постоји јединство народа и институција и да нико неће моћи да дестабилизује Српску.