latinica  ћирилица
17/09/2018 |  15:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Косово у УН? Кад на врби роди грожђе

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је да ће Србија признати косовску независност и дозволити им столицу у УН "кад на врби роди грожђе" и истакао да приштинске власти свакодневно упућују веома разнолике поруке које немају везе са реалношћу.
Ивица Дачић        (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Ивица Дачић (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић)

У случају КиМ треба тражити компромис, а за изјаве Хашима Тачија у вези са припајањем Прешева рекао је да "он нешто мора да прича, јер га нападају са свих страна".

"Они неће да причају о корекцији, а хоће Прешево и Бујановац? Много су паметни. А знате када ће то бити, да КиМ уђе у УН, да их признамо као државу? Кад на врби роди грожђе", рекао је Дачић новинарима у Амбасади Грчке у Београду.

Они који су признали Косово и правили аранжмане са Мартијем Ахтисаријем су, каже, сада запрепашћени зато што се разговара о границама, а први су прогласили Косово за државу и нарушили интегритет Србије.

То значи, наводи Дачић, да они не желе да се било шта окрњи од онога што називају "косовска држава".

"Ми смо изашли са неким предлозима, а пошто су они против корекције граница, шта они предлажу нама?", упитао је Дачић наводећи да друга страна која не жели корекције жели да Србија призна Косово, а да добије ЗСО за север Косова.

"Ја кажем 'заборавите, од тога нема ништа'", поручио је Дачић.

За добре односе са сусједима, али против фалсификовања историје

Замољен да прокоментарише тврдње које су се појавиле у хрватској јавности да је Јасеновац заправо био дом за незбринуту децу, Дачић је рекао да то довољно говори и ревитализацији злочина и политици Хрватске.

"Али, да не бисмо сад политизовали ово мјесто пошто је у питају дипломатско представништво стране државе и да сада не улазим даље у све то, ми се залажемо за добре односе са свим сусједима, једино на шта реагујемо, то је фалсификовање историје. Јасеновац је био један од највећих и најмонструознијих логора у Европи и не смијемо дозволити рехабилитацију и ревитализацију злочина", рекао је Дачић новинарима.

Било би добро, каже Дачић, да се више "манемо тога", те упитао да ли је могуће да Хрватска нема ниједан интерес и тему о којој може нормално да разговара.

Наводећи да је већ десет година у Влади и да је имао одличне односе са појединим министрима у Хрватској, Дачић је примијетио да никада Србија није имала овакав начин комуникације и сарадњу.

"Ми се нисмо промијенили. Нешто се тамо промијенило, а то је више питање за хрватско друштво", рекао је Дачић.