latinica  ћирилица
17/09/2018 |  11:24 ⇒ 11:37 | Аутор: СРНА

Тушевљак: Зарад мало политичке користи неодговорно се пресуђују и етикетирају људи

Професор Универзитета у Источном Сарајеву Спасоје Тушевљак рекао је да се у БиХ зарад краткорочне политичке користи и сласти, као у случају стављања на "црну листу" посланика СНСД-а у парламенту БиХ Николе Шпирића, политички неодговорно пресуђује, санкционише, етикетира и "поентира" што дугорочно има за посљедицу урушавање повјерења у институције и њихов кредибилитет.
Спасоје Тушевљак (Фото: ТВ1) -
Спасоје Тушевљак (Фото: ТВ1)

У отвореном писму високом представнику у БиХ Валентину Инцку и шефу Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарку, Тушевљак је нагласио да је ријеч о илустративној димензији одсуства владавине права и употреби политичког утицаја с циљем притиска на независна тијела и грађане-појединце у предизборном периоду.

"Све је свакако утемељено на 'дојавама' и 'информацијама' обавјештајних служби које суштински више комуницирају и 'раде' са политичким факторима него са тужилаштвом и судовима", оцијенио је Тушевљак.

Он је навео да је проблем израженији кад се има у виду чињенице да је БиХ једна од земаља у свијету која је, према мишљењима експерата за безбједност, "најпремреженија" оперативним активностима страних обавјештајних служби са различитим геостратешким, политичким и економским интересима.

"Те околности свакако не доприносе стабилности БиХ али значајно доприносе хомогенизацији бирачког тијела јер грађани-бирачи све мање вјерују да страни фактори искрено и предано 'раде' за њихову добробит, што њихове гласове управо 'преусмјерава' према 'проскрибованим' политичким званичницима", рекао је Тушевљак, некадашњи предсједавајући Савјета министара.

Када је ријеч о стављању на "црну листу" Николе Шпирића и чланова његове породице, Тушевљак је рекао да мора истаћи да је он од 80-тих година до рата био један од најуспјешнијих и најбоље плаћених консултаната у БиХ, те да га је рат "затекао" као пристојно богатог човјека.

"Да ли се, како и колико додатно обогатио у међувремену није моје да 'судим', али о томе не би требало да суде ни политички фактори, него надлежне институције. Знам га већ дуго година као универзитетског професора и политачара оданог Републици Српској и српском народу као што знам и да је био ситуиран и прије рата", истакао је Тушевљак.

Он је додао да зна и да уколико би "нека сила конфисковала дио новца и имовине богатог Шпирића од тога се не би 'овајдила сиротиња раја'".

"Не желим да будем адвокат колеги и пријатељу, као ни политичкој опцији којој припада, али морам истаћи да до сада није лансирана ниједна озбиљна афера о онима које је рат 'задесио' као 'пуку сиротињу' а који су данас несразмјерно богатији од и прије рата богатог Шпирића. Варају се они који мисле да то не види и 'сиротиња раја'", закључио је професор Тушевљак у отвореном писму Инцку и Вигемарку.