latinica  ћирилица
17/09/2018 |  10:50 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

СНСД неће присуствовати данашњој сједници Представничког дома

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац најавио је да посланици ове странке неће учествовати у раду данашње сједнице овог дома, наводећи да СНСД "неће бити допуна никоме на нивоу БиХ".

- СНСД је опозиција и нећемо учествовати у раду данашње сједнице, због политичке братске љубави између СДС-а и СДА онда када треба штитити њихове кадрове, због односа на прошлој сједници када је СДА "хорски стала" у заштиту Драгана Мектића, који производи штету Републици Српској - рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву, истичући да је то легитимно право СНСД-а.

Кошарац је подсјетио да је члана Колегијума Представничког дома Шефика Џаферовића на том мјесту "сачувао" СДС, а да је министра безбједности Драгана Мектића "сачувала" СДА.

Наводећи да "осовина" СДА-СДС потпуно функционише, Кошарац је поручио да, уколико имају капацитет, на данашњој сједници имају и могућност да легитимно усвајају акте који су на дневном реду.

Он је истакао да је СНСД од првог дана опозиција неуспјешној власти на нивоу БиХ, која је изборни губитник и под патронатом је дијела међународне заједнице.

- СНСД неће бити допуна никоме на нивоу БиХ, СНСД води одговорну политику и питање за оне који мисле да јесу власт на нивоу БиХ је да ли имају већину и да ли данас могу имати кворум - рекао је Кошарац.

Он је навео да је СНСД озбиљна политичка партија да би била само у функцији обезбјеђивања кворума или да би, евентуално, "била проходна за неку врсту одлучивања на нивоу БиХ".

Према његовим ријечима, институције БиХ не функционишу осим када је неопходно извршити неку кадровску промјену и учинити нешто против Републике Српске.

- Актуелна власт на нивоу БиХ четири године је чинила све против Српске, било да је ријеч о политичкој или финансијској штети. Она је успоравала њен уставни капацитет и политичку потенцију да се настави даље развијати онако како то институције Српске желе - напоменуо је Кошарац.

Ако постоји већина и политичка одговорност код оних који су радили против Српске четири године, каже Кошарац, данас је прилика да одрже сједницу и усвајају акте.

Посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ требало би данас на хитној сједници да разматрају измјене Закона о кривичном поступку БиХ, по хитном законодавном поступку.