latinica  ћирилица
17/08/2018 |  15:33 ⇒ 15:37 | Аутор: РТРС

Деманти Миланке Ковачевић на саопштење Удружења Част отаџбине

Новинарка Миланка Ковачевић упутила је деманти на саопштење Удружења Част отаџбине, објављено јуче на нашем порталу под називом "Част отаџбине: Ко о чему...".

"Имам храбрости да усред јуначке Херцеговине пишем отворено о стању у Републици Српској, јер таква јуначка Херцеговина, каквом је ја доживљавам, истину љуби изнад свега. Разумијевање за то, наравно, од припадника и ментора оваквих удружења, сувишно је очекивати", наводи Ковачићева у демантију.

Ковачевићева каже да никада није била у хотелу Холивуд на Илиџи.

"Никакав ме пут тамо није одвео нити сам се састајала са било ким ко би ми нудио било какве паре. Никада нисам радила у потаји, иза леђа, кујући завјере. Мојој природи и животној филозофији страни су свилени гајтани и нечасне уроте. Колегу Авда Авдића сам упознала у Требињу у децембру 2016. на пројекцији филма `Терма` у чијој реализацији сам учествовала. Колега Авдић се управо вратио из Сребренице у којој је дан раније емитован филм `Сребреница` о судбини страних донација које су, (то већ ви из `Части отаџбине` можете разумјети) завршиле у приватним џеповима. Непосредно прије пројекције `Терме`, колегу Авдића је звао Насер Орић и упутио му пријетње због филма, па је то углавном и била тема нашег разговора. Ово је лако провјерити са Насером, јер све `Части` сличе једна другој, па и ви СрБској, а они су у тијесној вези са Насером", наводи Ковачевићева.

"Да ме зову `башобозлукица` први пут чујем. Чак не могу ни да замислим ментални склоп који ће овакав надимак некоме `пришити` и очекивати да се прими. Рјечник страних ријечи и израза препознаје само ријеч `башибозук` која означава војника нередовне (турске) војске, окрутног пљачкаша. Дакле, поред недостатка писмености, открили сте и да тај надимак, ипак, вама више приличи. Подсвијест је чудо", наводи се у демантију.

Ковачевићева каже да је њен рад јаван и потпуно транспарентан и да јавност може свему што напише или каже као новинарка, да приступи, прочита, види, оцењује, критикује, да се слаже или не слаже.

"Недолично је упуштати се у процјене нечије приватности, породице, процјене ко је башибозук или није. Не могу ни да замислим неког `Обилића` (за које се издајете) који би се спустио тако ниско, па се борио увредама и квалификацијама, па још нетачним", наведено је демантију.

Ковачевићева пита "шта ради и чиме се бави `Част отаџбине`?".

"Да ли ти послови служе заиста на част? И заиста отаџбини? Који су вам циљеви? Ко вас финансира? Ко сте и колико вас има? Имате ли тапију на част? Она подразумијева и скромност, великодушност, племенитост. Да ли се то чита из ваших саопштења?", наводи се.

"Портал `Директ` настао је као израз најискреније жеље да се заједно са двије колегинице бавим новинарством. О квалитету наших текстова и орјентацији истих, нека суди публика. Када је у питању финансирање, од наше државе бисмо очекивали да кроз пројекте охрабрује медије да пишу о највећим проблемима које имамо - криминалу и корупцији који заиста уништавају наше друштво. Али, авај. За нашу државу то није приоритет. Зато смо принуђени, као и други независни медији, да се довијамо и конкуришемо за пројекте", наводи се у демантију.

Такође, наведено је да је а"псолутна лаж да је мрежа ACCOUNT `Директу` уплатила 40 хиљада марака".

"Пројекат који траје неколико мјесеци и подразумијева израду истраживачких текстова на тему криминала и корупције у свим њеним појавним облицима износи 15 хиљада долара. Ако имамо у виду да смо до сада на порталу објавили 334 текста, од чега преко 20 истраживачких прича, цифра од 50-ак марака по тексту је незнатна за вријеме, труд и рад који су уложени. Од некога ко има приступ јавном новцу излишно је очекивати емпатију са људима који се боре да се запосле и да свој посао часно и одговорно обављају. Наглашавам да никада нико није утицао на избор тема и начин на који ће се оне обрађивати, осим да се поштују кодекси професије што наши читаоци и препознају. Новинарски посао цијеним изнад свега, па ми је непојмљиво да неко може и да помисли да га употријеби као притисак на било коју институцију и појединца", наведено је.

Ковачевићева одбацује инсинуације да је на било који начин вршила притисак на полицију или тужилаштво.

"Стога с гнушањем одбацујем инсинуације да сам на било који начин вршила притисак на полицију или тужилаштво (нити је било потребе) у вези са мојим супругом који може само да послужи као примјер шта значе част и достојанство. У том смислу је и мени недостижан узор. Нису новинари ти који нападају и блате институције. Уништавају их и понижавају они који их нечасно воде и користе за личне интересе. Да је ово удружење права част отаџбине, критиковало би такве злоупотребе и били бисмо на истом задатку", пише она у демантију.

"И, на крају, објављивање саопштења као што је ово `Части отаџбине` указује и на професионалну кризу у великим медијским кућама, од којих је ваша јавни сервис. Као грађанка ове земље згрожена сам садржајима које пласирате, а професионално, као новинар, тврдим да не задовољавате ни минимум критеријума. Озбиљан уредник не би пустио већину текстова. А чињеница да објављивањем оваквих неоснованих напада учествујете у таргетирању колега вам не служи на част", навела је Ковачевићева у демантију.