latinica  ћирилица
18/07/2018 |  12:15 | Аутор: СРНА

Прва СДС: Звиздић поново призива авети прошлости

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавом да "босански Срби немају двије своје државе, него да имају једну и да се она зове БиХ", попут сународника, ратног злочинца и поратног криминалца Насера Орића, само на други, перфиднији начин, поново призива авети прошлости, саопштено је из Прве СДС.
Прва СДС - Фото: РТРС
Прва СДСФото: РТРС

Осуђујући ову изјаву, из Прве СДС наводе да оваквим изјавама Звиздић беспотребно распирује међунационалне тензије, умјесто да се бави пословима из своје надлежности за које га грађани БиХ масно плаћају.

"Ако Срби у Републици Српској желе да Србију називају својом матицом или другом државом, што је сасвим природно и логично, нема тог Звиздића који им то може забранити, нити их присилити да се називају `босанским` Србима који говоре непостојећим босанским језиком", наводе из Прве СДС.

Из ове странке питају ко Звиздићу даје право да он Србима у БиХ одређује гдје и како ће се сврстати и назива их "босанским" иако се зна да је БиХ сложена држава састављена од два ентитета и да Срби живе у једном од њих - Републици Српској, за чије су стварање изгинуле хиљаде људи, док су у другом, Федерацији БиХ, Срби сведени на ниво статистичке грешке.

"Да су се Срби у Републици Српској хтјели називати `босанским` не би се ни борили за стварање Републике Српске, која има сва обиљежја државотворности и аутономије, свиђало се то Звиздићу или не", поручују из Прве СДС.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић рекао је у понедјељак, 16. јула, на конференцији за новинаре у Сарајеву да "ни један народ у БиХ нема двије државе".

"`Босански` Срби имају једну државу која се зове БиХ. Исто важи и за Хрвате, због чега сматрам да је сарадња институција држава снажнија од сарадње међу неким од народа“, рекао је Звиздић.