latinica  ћирилица
18/07/2018 |  11:11 ⇒ 12:09 | Аутор: СРНА

ПУ РС: Издато 865 прекршајних налога, укупан износ казне 636.250 КМ

Инспектори Пореске управе Републике Српске извршили су у првих шест мјесеци 1.899 контрола евидентирања промета путем фискалних каса, те су због уочених неправилности издали 836 прекршајних налога на укупан износ казне од 636.250 КМ, речено је у Пореској управи.
Пореска управа - Фото: РТРС
Пореска управаФото: РТРС

Истовремено, за 265 пореских обвезника изречена је мјера привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна, највише у Подручном центру Бањалука - 65, Приједор 25, Добој 37, Бијељина 41, Зворник 19, Источно Сарајево 55, те у Подручном центру Требиње 23 мјере.

Како наводе из Пореске управе, у том периоду поднесено је и 18 захтјева за покретање прекршајног поступка.

Из Пореске управе Српске подсјећају да је и ове године настављено спровођење кампање "Корак предузми, рачун узми" која има за циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се, како се наводи, управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага Републике Српске.

Поред превентивног дјеловања путем медијске кампање, током априла је био и појачан рад инспектора Пореске управе на терену, који су контролисали пословне субјекте у извршавању ове законске обавезе с циљем побољшања пореске дисциплине пореских обвезника када је ријеч о обавези издавања фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге.

Инспектори Пореске управе Српске ће и у наредном периоду у оквиру својих редовних и свакодневних активности наставити контроле пословних субјеката у извршавању ове законске обавезе.

Пореска управа позива пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а грађане да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем имејл адресе контакт@порескауправарс.орг или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Управе.