latinica  ћирилица
17/07/2018 |  16:15 | Аутор: РТРС

Сарајево: Зашто православни вјерници нису могли да уђу у гробље Бријешће? (ФОТО)

Православни вјерници у сарајевском насељу Ступ, данас нису могли ући у гробље Бријешће са горње стране, јер су на приступном путу и улазној капији нанесени камење и смеће, јавила је Срна. У сарајевском предузећу Пени плус кажу да је земљиште изнад гробља у власништву ове фирме.
Гробље Бријешће - Фото: РТРС
Гробље БријешћеФото: РТРС

Тражећи објашњење за овај случај у Општини Нови Град, у катастру им је речено да тај пут званично никада није постојао, а да је капија стављена "без икакве папирологије".

Вјерници, који су жељели да остану анонимни, кажу да су и пут и капија постојали и прије рата, те да су годинама били у функцији током обављања сахрана.

Гробље Бријешће (Фото: РТРС)

Они су рекли да прикупљају податке о томе да ли је српска парцела изнад гробља продана, односно да ли је дошло до промјене власника, те какви су планови општине за ово подручје убудуће.

Гробље Бријешће (Фото: РТРС)

Армин Ђудерија из правне службе фирме Пени плус из Сарајева рекао је за Срну да је земљиште изнад гробља у власништву ове фирме, што може бити документовано.

- Имамо копију катастарског плана који вам увијек можемо послати, у којем никада није био уцртан пут. То се може видјети у папирима који су доступни јавности - изјавио је Ђудерија.