latinica  ћирилица
17/07/2018 |  08:19 ⇒ 10:25 | Аутор: СРНА

Путин: Неосновани наводи о умијешаности Русије у тровање "новичоком"

Тврдње о наводној умијешаности Русије у инцидентима тровања у Британији су неосноване, рекао је руски предсједник Владимир Путин у у интервјуу за "Фокс њуз".
Владимир Путин (Фото: Tass) -
Владимир Путин (Фото: Tass)

"Недавно смо чули да су још двије особе биле жртве истог нервног агенса познатог под именом 'новичок'. Ја чак никада нисам чуо презимена тих људи. Ко су они?", рекао је Путин, коментаришући случај тровања у Ејмсберију, гдје је један пар наводно покупио бочицу у којој је био отров.

"Какву бочицу? Каква је то хемијска формула и да ли можда постоје други разлози смрти?", упитао је Путин. Он је додао да је ту можда ријеч о унутрашњим разлозима Британије, али нико не жели да се тиме позабави.

Путин тврди да су све то неосноване оптужбе. "Зашто се то ради на овакав начин, зашто се наши односи овим путем погоршавају?", упитао је руски предсједник.

Он је додао да је Русији потребан бар неки документ, доказ да је Москва умијешана. "То је иста врста оптужби као у случају мијешања у изборни процес у САД", нагласио је Путин.

Дон Старџес /44/ и Чарлс Роули /45/ пребачени су у болницу 30. јуна у критичном стању у граду Ејсмберију у области Вилтшир. Старџесова је умрла у болници 8. јула, док је Роули дошао свијести и полиција га је саслушала, подсјећа ТАСС.

Полиција је саопштила да су њих двоје били изложени истом нервном агенсу "новичоку" , којим су били изложени бивши руски двоструки агент Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија у марту ове године у сусједном Солсберију.