latinica  ћирилица
14/07/2018 |  19:32 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Свечано отворена прва стамбена зграда "Београда на води"

Прва стамбена зграда у комплексу "Београд на води" данас је свечано отворена, након чега слиједи усељавање првих станара.
Београд на води - Фото: РТС
Београд на водиФото: РТС

Врпцу су, у присуству предсједника Србије Александра Вучића, пресјекли премијер Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали, градоначелник Београда Зоран Радојичић, предсједник компаније "Игл Хилс" Мухамед Алабар, директор компаније "Београд на води" Никола Недељковић.

Вучић, Брнабић, Мали и Радојичић су са Алабаром обишли један од станова у новој згради, преносе београдски медији.

Изградњом зграде "БВ Резиденсис" завршена је прва фаза пројекта. Зграда има 20 спратова и 296 станова, који су по структури од двособних до петособних.

У згради се, од пратећих садржаја, налазе базен за дјецу и одрасле, теретана са најсавременијом опремом, играоница за дјецу, рецепција.

Ту су и два подијума за станаре - на другом и четвртом нивоу, са зеленим површинама и дјечијим игралиштем, као и подземна гаража, локали, кафићи и ресторани у приземљу.

Пројекат "Београд на води" реализује се на укупно милион квадрата, са 6.000 станова у којима ће живјети 14.000 људи, док ће 12.000 људи радити у том дијелу града.

У септембру 2015. године, тадашњи премијер Србије Александар Вучић и представник "Игл хилса" Мухамед Алабар поставили су камен темељац за двије стамбене куле, чиме је званично почела изградња пројекта "Београд на води", вриједног 3,5 милијарди евра.

На извођењу радова су ангажоване домаће компаније.

У оквиру пројекта, гради се и "БВ Галерија", највећи тржни центар у региону на 300.000 квадрата, а планирани завршетак радова је 2020. године.

Такође, у изградњи су и стамбене зграде "БВ виста" и "БВ парк вју", а завршено је постављање шипова за Кулу Београд, највишу зграду у региону.

Инфраструктура се ради паралелно са зградама, па се заједно са првом зградом отвара и прва улица у оквиру пројекта. Завршен је и први дио будућег булевара.