latinica  ћирилица
14/07/2018 |  15:06 ⇒ 15/07/2018 | 15:18 | Аутор: РТРС

Јутрогошта и Доњи Јеловац добили нови мост

Након вишедеценијских проблема мјештани дубичких села Јутрогошта и Доњи Јеловац добили су први мост над ријеком Црквеном, којим су коначно повезани са остатком општине.

Мјештани су годинама били принуђени да се сналазе како би стигли на посао, у школу или љекару. Због честих поплава од остатка општине понекад су били одсјечени и по пола године.

Сада је дотрајали дрвени мост прошлост, јер је преко ријеке Црквене изграђен први бетонски. Због честих поплава, неријетко су до љекара, на посао или у школу, пјешице ишли кроз бујицу или заобилазним путем кроз шуму.

- Прелазили смо преко тог дрвеног моста док није била велика вода. Кад је била велика вода, онда нисмо могли никуда, па смо онда један дио пута, када поплави,  ишли преко шуме, прича мјештанин Јутрогоште Гојко Црногорац.

- Невјероватно је да у 21. вијеку пар кућа буде одсјечено шест и више мјесеци у току године. Ријека се излијевала, људи нису могли прелазити, остављали су кола, тракторе, истиче Драгоњуб Вучен из Цивилне заштите Општине Козарска Дубица.

Овај мост, као приоритетни пројекат, изграђен је захваљуући кредитним средствима.

- Ми смо на захтјев грађана изградили мост који њима значи живот. Мост је коштао неких петнаестак хиљада марака. И поред овог моста у општини К. Дубица, урађена су још оваква три мостића, каже Раденко Рељић, начелник општине Козарска Дубица. 

- Успјели смо да одређеним уштедама, кроз тендере у општини Козарска Дубица, а у сарадњи са јединицом у оквиру Министарства пољопривреде направимо и овај мост, нагласио је посланик у Народној скупштини Републике Српске, Дарко Бањац. 

У протекле три године, у плављеним подручјима Козарске Дубице, изграђено је седам нових мостова.