latinica  ћирилица
21/06/2018 |  16:01 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

Борачке организације приједорске регије прослављају 25. годишњицу

Двадесет пету годишњицу постојања ускоро ће обиљежити и борачке организације из приједорске регије.

Од настанка до данас, биле су вођене истим циљем – борбом за побољшање услова живота борачких категорија с подручја Приједора и околних општина.

Иако је много урађено, прије свега на стамбеном збрињавању и запошљавању ових категорија, поручено је, борба за побољшање статуса породица демобилисаних бораца биће настављена.

Борачка организација Приједор основана је у јулу 1993. године. Тада су основане и борачке организације Новог Града и Козарске Дубице. Крајем исте године са радом су почеле и борачке организације Оштре Луке, Костајнице и Крупе на Уни.

Данас, у приједорској регији, ове организације имају око 18.000 чланова. Заједно се боре за побољшање услова живота борачких категорија.

"Ми смо, релативно задовољни статусом ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, јер се успјело око стамбеног збрињавања, школовања дјеце, запошљавања", наводи Зоран Предојевић предсједник Борачке организације Приједор. 

Током 25 година постојања Борачке организације Републике Српске, регија Приједор дала је два предсједника, а и данас има два представника у Предсједништву Републичке борачке организације. Циљ је увијек био исти – помоћи породицама демобилисаних бораца.

Марко Гачић предсједник Борачке организације Нови Град каже да су у овој општини у потпуности збринуте 52 породице, од тога 38 попродица погинулих бораца и 14 ратних војних инвалида од прве до четврте категорије .

"У Новом Граду се највише бавимо тим да покушамо да запослимо незапослене демобилисане борце", наводи Гачић.

Из приједорске регије ка републичкој Борачкој организацији потекле су неке од најважнијих иницијатива за побољшање статуса ових категорија. Континуиран рад на помагању демобилисаним борцима, истакнуто је, биће настављен.

"Све оно што су ријешиле породице погинулих бораца је ишло из органа Борачке организације, јер је она једини репрезентативан представник свих категорија проистеклих из претходног Одбрамбено-отаџбинског рата", каже Зоран Предојевић предсједник Борачке организације Приједор. 

У темеље Републике Српске живот је уградило преко двије хиљаде бораца из приједорске регије. Наша обавеза је да успомену на њих, и њихово херојско дјело, преносимо на млађе генерације, истичу из борачких организација.