latinica  ћирилица
16/06/2018 |  13:43 ⇒ 20:16 | Аутор: СРНА

ДНС очекује 100 хиљада гласова на изборима (ФОТО)

Предсједник Демократског народног савеза Марко Павић очекује да ће ДНС на предстојећим општим изборима у БиХ освојити око 100.000 гласова, односно да ће имати 12 до 15 посланика у Народној скупштини Републике Српске, те два посланика у Парламентарној скупштини БиХ.

Павић очекује побједу коалиције СНСД-ДНС-СП на свим нивоима, а највећи изборни искорак ДНС-а на подручју Романије, регијама Бањалука, Бијељина и Добој, те традиционално добре резултате у Приједору, Зворнику и Требињу.

- Ово је реална процјена која је заснована на расту којег имамо све ове године - рекао је Павић.

Говорећи о положају ДНС-а у владајућој коалицији, Павић је навео да је ДНС показао и доказао да није истомишљеник са коалиционим партнерима, него да им је најважнија Република Српска, а не фотеље и појединци.

Павић је истакао да ће се у кампањи ДНС фокусирати на економска питања, јер су она суштина за останак грађана у Републици Српској, додајући да без јаче економије и привредних гиганата нема напретка.

- ДНС се залаже за одрживи концепт економије. Желимо да свака регија од ресурса које има направи јако, стабилно предузеће, јер кад имате довољно сировине, која је основ великог предузећа, имате и сигурна радна мјеста - рекао је Павић.

Подсјећа да су 2003. године, када је преузео предсједавање ДНС-ом, имали амбицију да буду трећа странка по снази у Републици Српској, а данас претендују да буду друга странка у Српској, чиме су зацртани циљ, не само остварили, него и премашили.

Нема успјеха у политици без младих и образованих људи

Павић је истакао да ниједна политичка партија не може успјети без младих и образованих људи који треба да буду носиоци активизма у Републици Српској.

Уручујући дипломе полазницима прве генерације Политичке академије ДНС-а, Павић је рекао да ће они бити носиоци активизма у странци, али и у Српској.

Марко Павић уручио дипломе полазницима Политичке академије ДНС (фото: facebook.com/mladidns)

 - Жељели смо младе научити свему са чиме се човјек у политичком животу Српске може сретати и мислим да су то они успјешно савладали. Поред нових знања и вјештина из уставног уређења, политичког живота, и свега што грађане интересује, млади из пет градова су се дружили и заједнички ће наставити проводити политику ДНС - рекао је Павић.

Члан Предсједништва младих ДНС-а Никола Ћопић рекао је да је Политичка академија испунила сва његова очекивања.

- Ово је била и једнинствена прилика да се упознам са младим члановима из разних крајева Српске, али и да чујем предавања из свих области, од права, економије, друштва - додао је Ћопић.

Протести добијају политичку димензију

Павић је изјавио да није против протеста, али да је проблем што они добијају политичку димензију и постају, не одраз грађана, већ политичке воље одређених странака и појединаца.

Павић је рекао новинарима у Бањалуци да они који нису ријешили проблеме на легалан начин, путем институција, то желе ријешити путем протеста и улице.

"Сваки бунт који је одраз воље наших грађана треба прихватити, односно прихватити поруку таквих протеста и то у институцијама рјешавати", рекао је Павић и поручио онима који мијешају политику у протесте да су избори на јесен прилика да кажу грађанима све што имају, а не да то раде на улици четири мјесеца прије избора.

Павић је рекао да ће извјештај Анектног одбора, који је формирала Народна скупштина Републике Српске ради сагледавања чињеница у вези са страдањем Давида Драгичевића, разматрати страначки органи и да ће се њему "врло озбиљно прићи".

"Оно што сам на први поглед видио је да Анкетни одбор проглашава да је то убиство. Мислим да је Анектни одбор преузео овлаштења неког другог", истакао је Павић.

Он је подсјетио да је ДНС раније дао став о том случају, и то одмах по смрти Давида Драгичевића, којим се тражи одговорност и рад свих институција, али је додао да ова странка не жели преузимати компетенције било ког органа Републике Српске.

Говорећи о Приједлогу закона о страним донацијама који би се требао наћи пред посланицима Народне скупштине Српске, Павић је рекао да није имао увид у његов садржај, али да ће ДНС бити "јако осјетљив, јер не жели повриједити ничије стечено право".