latinica  ћирилица
15/06/2018 |  15:16 ⇒ 15:17 | Аутор: СРНА

Позив Србима да се региструју и гласају путем поште

Одборник у Скупштини општине Сребреница Драгић Глишић позвао је данас Србе из Подриња у Републици Српској са двојним држављанством БиХ и Србије, а имају пребивалиште у Србији, да се региструју за предстојеће опште изборе у БиХ и гласају путем поште.

Глишић је рекао и да Срби из Републике Српске, да би гласали на општим изборима у БиХ заказаним за 7. октобар морају да се региструју до 24. јула, објаснивши да и то могу да ураде путем поште.

"Могу да се региструју путем такозваног `прп` обрасца односно путем поште и да њихови гласачки листићи дођу на њихову кућну адресу у Србији или да гласају у Амбасади БиХ у Београду", рекао је Глишић новинарима у Београду.

Према његовим ријечима, много је лакше и једноставније да ти гласачки листићи дођу на кућну адресу.

"Потребно је да на сајту `Избори` /www.izbori.ba/ скину тај образац, попуне га и уз копију важећег документа, пасоша, личне карте или возачке дозволе га пошаљу путем мејла или поште на Централну изборну комисију у Сарајеву", рекао је он.

Глишић каже да ће онај ко то уради, потом добити гласачки листић на кућну адресу на основу којег може да гласа.

Он је упозорио грађане и да провјере да ли су им лична документа валидна, с обзиром на то да је већина издата током 2007. и 2008. године.

"Код већине њих су документа пред истеком рока важења или су већ истекла и морају их обновити да би Централна изборна комисија у Сарајеву прихватила њихове гласачке листиће и да би могли да гласају", рекао је Глишић.

Он је апеловао на грађане, којима су документа истекла да обнове њихово важење тамо гдје су их и извадили, у некој од полицијских станица у Републици Српској или ФБиХ.

Глишић, који је 2016. године био шеф изборног штаба актуелног начелника општине Сребреница Младена Грујичића је рекао и да су на тим изборима Срби побиједили у тој општини, захваљујући српским гласачима из Сребренице у расијању.

"На основу тих гласова ми смо добили општину Сребреницу у којој су Бошњаци имали свог градоначелника у последњих 16 година", рекао је он.

Он је рекао и да сви који желе да гласају путем поште помоћ у вези са регистрацијом могу добити у Представништву Републике Српске у Београду, као и од представника општине Сребреница. Глишић је подсјетио и да Срби из Републике Српске у расијању који имају двојно држављанство БиХ и Србије могу 7. октобра да дођу на своје гласачко мјесто и гласају на редовним бирачким списковима.

Глишић, који је одборник СНСД-а у Скупштини општине Сребреница, је упозорио и на медијску кампању која у борби за место потпредсједника Републике Српске воде бошњачке партије и њихова три кандидата.

Према његовим речима, бошњачки кандидати су Ћамил Дураковић и Садик Ахметовић са подручја Сребренице и Рамиз Салкић из општине Братунац.

"Тренутни предмет њихове кампање и политичких напада је и новоформирани Национални парк `Дрина Сребреница`", рекао је он.

Глишић је рекао и да се сада на терену врши мобилизација становништва како би се зауставило формирање тог парка који је, како је навео веома битна институција која има велику перспективу и кроз сарадњу са Националним парком "Тара".

Према његовим ријечима, због свега што све што је урађено у Подрињу и кроз инфраструктурне и економске пројекте у Сребреници, Братунцу и Зворнику и оног што ће тек бити рађено, грађани треба да гласају на предстојећим изборима.

"Зато је битно да становништво изађе на изборе и подржи пут и политику коју је 2007. године започела Влада Српске на челу са Милорадом Додиком како би се ти пројекти и све оно што је започето и завршило", рекао је Глишић.