latinica  ћирилица
15/06/2018 |  10:41 | Аутор: СРНА

Београд на мети обавјештајних служби шездесетак земаља

Србија је на мети обавјештајних служби шездесетак земаља које су створиле агентуру спремну за субверзивна дејства, лансирање лажних вијести и узнемиравање јавности, изјавио је некадашњи декан Факултета безбједности у Београду Милан Мијалковски.
Прислушкивање - Фото: илустрација
ПрислушкивањеФото: илустрација

Мијалковски сматра да све што се дешава у Србији може да се посматра кроз унутрашњи разлог, али да то треба довести у контекст са интересима страног фактора.

Он је за Политику рекао да ситуацију у Србији и региону треба посматрати кроз систем спојених судова и указао на оштру сукобљеност у овом региону геополитичких интереса најмоћнијих сила свијета - САД, Русије и Кине, Турске као регионалне силе, али и транснационалног фактора који многи занемарују - исламиста.

Мијалковски истиче да свему треба додати агресивни наступ Запада, прије свега ЕУ у погледу Косова и Метохије.

На основу искуства и дугогодишњег праћења ситуације, Мијалковски каже да Србију истражују обавјештајне службе шездесетак земаља.

- Имајући у виду да то чине скоро три деценије, то значи да су оне створиле такве позиције, такву агентуру од утицаја у Србији која је спремна, оспособљена, школована да изводи разноврсна субверзивна дејства - од група за притисак, лансирања којекаквих лажних вијести, узнемиравања јавности. Њихове могућности су респектабилне и стално се оснажују разним активностима, прије свега тајним, али и јавним - наводи Мијалковски.

Он је оцијенио да је главни циљ да присиле Србију да што прије призна лажну државу Косово.

- Како отпор према таквом њиховом циљу јача, треба очекивати да ће они појачавати разноврсне притиске. Мислим да тако треба гледати на актуелну безбједносну ситуацију и перспективе - рекао је Мијалковски.