latinica  ћирилица
24/05/2018 |  19:40 ⇒ 25/05/2018 | 11:12 | Аутор: РТРС

Додик: Српска трајно захвална Русији

Чињеница да сутра имам састанак са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином показује да је Српска партнер Русије и да су наши односи увијек били пријатељски – изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за политички магазин Печат.

"Ово је за мене посебна привилегија, да већ десетак година имам састанке са предсједником Путином. Договарамо састанак који ћемо имати и у септембру", рекао је Додик.

Додик каже да ће Република Српска остати трајно захвална Руској Федерацији и предсједнику Путину због неколико кључник ствари.

"Прво се ради о срамном покушају Британије која је хтјела да окарактерише Србе као геноцидне и ту је Русија уложила вето у Савјету безбједности УН. То је скинуло са наше унучади одговорност те врсте и срамну одлуку која се могла смислити само у круговима Велике Британије", навео је Додик.

Он је рекао да је друга врло важна ствар – константна пажња коју Русија има, а у вези са мултилатералним институцијама, прије свега Савјетом безбједности УН, који сваких шест мјесеци разматра извјештаје о Босни и Херцеговини.

"Један од тих извјештаја је и онај од високог представника у БиХ, који у континуитету негативно оцјењује Српску, покушава је окривити за све. Ту је наравно спремност Русије која је спремна да чује наш извјештај који се презентује на објективан начин" прецизирао је предсједник Додик.

Трећа за Републику Српску важна ствар је економска пажња Русије, каже Додик. У веома кључном моменту за Српску било је, истиче, питање шта учинити са Рафинеријом нафте Брод.

"Ту се појавила Русија која је прихватила модернизацију и уложила у тај пројекат огромна средства", додао је Додик.

Путин долази у Бањалуку?!

Постављање камена темељца Руско-српског вјерског и културног центра у Бањалуци биће прилика да у највећи град Републике Српске дођу представници Руске Федерације, каже предсједник Додик, који не искључује могућност доласка предсједника Путина у Бањалуку на отврање овог центра.