latinica  ћирилица
20/05/2018 |  15:09 ⇒ 19:45 | Аутор: Агенције

Ердоган: Подршка Турске очувању мира

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас у Сарајеву да ће Турска наставити да пружа подршку за очување мира и стабилности у БиХ.
Реџеп Тајип Ердоган - Фото: klix.ba
Реџеп Тајип ЕрдоганФото: klix.ba

Ердоган је изразио наду да ће предстојећи избори довести до очувања мира и стабилности.

- Надам се да ће избори у БиХ бити прилика за јачање наших односа и да ће бити одржани у складу с демократским стандардима - рекао је Ердоган у Сарајаву послије састанка са предсједавајућим Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.

Говорећи о измјенама Изборног закона, турски предсједник је рекао да је то унутрашње питање БиХ које треба да рјешавају домаћи политичари.

Ердоган је рекао да жели да се спољнотрговинска размјена са БиХ повећа на милијарду долара због чега је важно потписати нови споразум о слободној трговини.

- Имамо жељу да повећамо спољноотрговинску размјену са БиХ и жеља нам је да што прије на снагу ступе сви потписани споразуми - рекао је он.

Ердоган је истакао да Турска пружа јаку подршку комплетној регији у смислу развоја инфраструктуре.

- Велики значај придајемо и регионалним односима. Настављамо с имплементацијом тројних механизама између Турске, БиХ, Србије и Хрватске - рекао је Ердоган.

Турски предсједник и предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић разговарали су и о изградњи ауто-пута Београд - Сарајево - Београд, о чему је потписано и писмо о намјерама које се односи на изградњу те саобраћајнице.

Говорећи о изградњи овог ауто-пута, Ердоган је рекао да се ради о изузетно захтјевом пројекту, те да је процијењена вриједност нешто више од три милијарде евра, истичући да то неће моћи да се уради без турске банке која ће тај пројекат кроз кредите финансирати са вјероватно 85 одсто средстава.

Изетбеговић је рекао је да ће на љето бити расписан тендер за изградњу пута Сарајево-Београд, чиме би се утврдило колико је заинтересованих.

- Ово је најзначајнији пројекат о којем смо данас разговарали. Могу рећи да нисам оптимистична када је у питању јужни крак, преко Горажда, па ће се ту највјероватни одлучили на јефтинију варијанту, односно брзу цесту - рекао је Изетбеговић.