latinica  ћирилица
19/05/2018 |  16:21 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Без одговора о коришћењу муниције у "Ерсофт" играма код Бихаћа

Како су се праве чахуре нашле на локалитету етнички очишћеног српског села "Липа" код Бихаћа, на мјесту гдје су се одвијале Ерсофт игре, у којима су, према информацијама медија, учествовали и чланови контроверзне групе "Аскери", и даље је без одговора. Шта је био циљ свега, када су правила јасна – бојева муниција не може се користити у овом адреналинском спорту.

Врста адреналинског спорта, који симулира ратна дејства, само је игра. Реплике правог оружја и пластичне куглице, једина су муниција чији је задатак да допринесу забави. Повезивање свих Ерсофт клубова са паравојним формацијама, потпуно је погрешно, тврде из једног од клубова из Српске.

"Не знам зашто, да ли је само због једног клуба, претпостављам и због којег клуба, да се сви остали клубови у Федерацији БиХ, а можда чак и у Републици Српској, стављају у исти кош", каже Мирослав Борјановић из "Ерсофт клуба Градишка" и додаје да се у Ерсофт играма никад не користи право оружје.

Међутим, остаци праве муниције пронађени на локалитету села Липа, очигледан су доказ да није тако. Одговоре смо потражили код Полицијске управе Бихаћ, а све што смо добили јесте потврда да је у овом мјесту одржано "спортско-забавно окупљање" АСК клубова из БиХ и региона.

"У току одржавања наведене спортске манифестације, присутни су били и полицијски службеници Полицијске станице Бихаћ и исти нису забиљежили било какав инцидент", саопштено је.

Ипак, материјални докази упућују на супротно. Зашто смо на локалитету села Липа пронашли остатке муниције и како су се они ту нашли – и даље је питање без одговора.

Стручњак за борбу против тероризма, Џевад Галијашевић, тврди да су покровитељи оваквих манифестација британски специјалци.

"Њих преко шест стотина у овом моменту је у БиХ, стационирани дјелују мимо команде ЕУФОР-а. Они су покровитељи и организатори такозваних ерсофт вјежби, које су, у ствари, класичне специјалне операције за увјежбавање будућег конфликта са потенцијалним противником. У том смислу је важно ко је био потенцијални противник", истиче Галијашевић.

Овакве вјежбе нису новост и увијек се организују пред парламентарне изборе, тврди Галијашевић. Додаје да оне представљају вид социјалног притиска на Републику Српску и увијек имају облик борбеног увјежбавања за евентуална ратна дејства.