latinica  ћирилица
22/04/2018 |  13:20 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Патријарх Иринеј у Млаки: Српски народ не смије заборавити своје жртве

Његова светост патријарх српски Иринеј освештао је данас обновљени Храм Светог пророка Илије у мјесту Млака, у општини Јасеновац.
Млака - Његова светост патријарх српски Иринеј служио Свету архијерејску лиругију - Фото: СРНА
Млака - Његова светост патријарх српски Иринеј служио Свету архијерејску лиругијуФото: СРНА

Патријарх Иринеј је претходно служио Свету архијерејску лиругију.

Патријарх је поручио да српски народ не смије заборавити своје жртве, међу којима је више од 20.000 убијене дјеце у Млаки и усташком систему логора Јасеновац, али да хришћански народ мора праштати.

- Овдје су убијани најневинији - дјеца. Ово је света земља натопљена крвљу Светих мученика јасеновачких - рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх српски је истакао да је за српски народ важно што је храм у Млаки васкрсао.

- Зато се Срби са овог подручја требају вратити на свету земљу, у вјековна огњишта - додао је.

Он је подсјетио да су у 20. вијеку, времену науке и развоја, страдали Срби, Јевреји, Роми и антифашисти из других народа, а на најсвирепији начин су убијана дјеца и жене.

- Можемо само замислити како је било када измучена дјеца призивају родитеље, а бездушни човјек им сјече главе, вади очи и мучи их - каже патријарх Иринеј.

Патријарх је нагласио да ће Бог судити онима који су починили звјерсва.

- Крвнички су убијани и чланови породице Тесла. Наша стратишта се налазе свуда и зато наше жртве не смију бити заборављене - рекао је патријарх Иринеј.

Молитвеном сјећању на обиљежавање 73 године од пробоја јасеновачких логораша и освећењу храма присуствовао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Молитвеном сјећању присуствовао је и изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, изасланик члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, Миленко Ристић, министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, амбасадор Србије у Хрватској Мира Николић, те велики број вјерника.

У Јасеновцу се данас одржава службена комеморација Хрватске на којој трећу годину заредом нема представника јеврејских, српских и антифашистичких организација.

Српско народно вијеће и Савез антифашиста Хрватске почаст жртвама одали су јуче.

Извор: РТРС/СРНА