latinica  ћирилица
20/04/2018 |  10:32 ⇒ 13:31 | Аутор: РТРС

Бањалука: Отворена шеста Балмун конференција

У Бањалуци је у Банском двору отворена Шеста конференција младих Балмун 2018. Око 320 учесника из шест земља Европе и региона симулираће сједницу Генералне скупштине Уједињених нација, на којој ће се млади учесници изјашњавати о актуелним свјетским темама.

Климатске промјене, проблем глобалног наоружања, стање у Сирији- само су неке од тема о којима ће средњошколци расправљати наредна три дана у Бањалуци. Млади учесници имаће прилику да чују размишљања својих вршањака, али и да упознају њихову културу.

- Једна од најважнијих ствари Балмуна је што учи младе људе лијепом говору и дискусији, дебати која дефинтивно недостаје Босни и Херцеговини. Балмун нас учи да опонента треба поштовати чак и кад се наша мишљења разликују - каже Александар Бакмаз, ученик бањалучке Гимназије.

Учесници који ће бити подијељени у седам комитета, расправљаће и донијети резолуције.

- Предвиђена је симулација рада УН-а, а формално одјевени млади људи ће, по свим процедурама дебатовања које се практикују у УН, расправљати о актуелним темамо које брину свијет - каже организатор Жана Стевић.

Министар науке и технологије Српске Јасмин Комић, истакао је да ће млади људи дати своје мишљење о томе шта је потребно да би свијет постао једно боље и толерантније мјесто. Истакнута је и важност догађаја за промоцију Српске.

- Порука која треба да проистекне са оваквог скупа јесте потреба за међународном сарадњом и далеко већим степеном разумијевања - навео је Комић.

Мото овогодишње конференције је "Враћање будућности кући", а подршку су дали Градска управа Бањалука, УНДП и бројни спонзори.

Балмун је једна од конференција Модела УН које се одржавају у више од 80 градова свијета.